Kto by pomyślał, że istnieje szarlotka, którą można przygotować bez miksowania, zagniatania czy wałkowania, a jednak! Szarlotka sypana to ekspresowe ciasto, w którym jedyną kuchenną czynnością jest ścieranie na tartce. Suche składniki mieszamy, a jabłka i masło ścieramy na tartce. Przepis na tą magiczną szarlotkę krąży po internecie i dziwię się, że wcześniej go nie wypróbowałam, bo jest bajecznie prosty i przede wszystkim pyszny. Ciasto jest wilgotne, jabłka grają bezapelacyjnie główną rolę, a wierzch, szczególnie zaraz po upieczeniu, jest cudownie chrupiący i maślany.
Składniki (na formę 24x28)
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek (szara reneta)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 kostki masła
Wykonanie:
- mieszamy suche składniki
- masło wkładamy do zamrażarki
- formę wykładamy papierem do pieczenia
- piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
- jabłka ścieramy na tartce o grubych oczkach i mieszamy z cynamonem
- 1/3 suchych składników wysypujemy na dno blaszki
- przykrywamy połową jabłek
- wysypujemy kolejną część suchych składników, wykładamy resztę jabłek i posypujemy resztą mąki
- masło ścieramy na tartce
- wiórki masła układamy na wierzchu
- pieczemy godzinę
- podajemy np. z lodami lub sosem karmelowym
Ciągle sobie obiecuję, że ją upiekę;)
OdpowiedzUsuńNie ma na co czekać, trzeba się brać do pieczenia - 15 minut i do pieca!
UsuńTak szybko się piecze? Muszę to zrobić! https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńPiecze się godzinę, przygotowuje się max. 15 minut, polecam wypróbować!
Usuń