niedziela, 23 października 2016

Szarlotka sypana - odkrycie jesieni

Kto by pomyślał, że istnieje szarlotka, którą można przygotować bez miksowania, zagniatania czy wałkowania, a jednak! Szarlotka sypana to ekspresowe ciasto, w którym jedyną kuchenną czynnością jest ścieranie na tartce. Suche składniki mieszamy, a jabłka i masło ścieramy na tartce. Przepis na tą magiczną szarlotkę krąży po internecie i dziwię się, że wcześniej go nie wypróbowałam, bo jest bajecznie prosty i przede wszystkim pyszny. Ciasto jest wilgotne, jabłka grają bezapelacyjnie główną rolę, a wierzch, szczególnie zaraz po upieczeniu, jest cudownie chrupiący i maślany.





Składniki (na formę 24x28)

  • 1 szklanka mąki 
  • 1 szklanka kaszy manny 
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1,5 kg jabłek (szara reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 3/4 kostki masła 
Wykonanie: 

  • mieszamy suche składniki 
  • masło wkładamy do zamrażarki 
  • formę wykładamy papierem do pieczenia
  • piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni 
  • jabłka ścieramy na tartce o grubych oczkach i mieszamy z cynamonem
  • 1/3 suchych składników wysypujemy na dno blaszki 
  • przykrywamy połową jabłek
  • wysypujemy kolejną część suchych składników, wykładamy resztę jabłek i posypujemy resztą mąki 
  • masło ścieramy na tartce 
  • wiórki masła układamy na wierzchu 
  • pieczemy godzinę 
  • podajemy np. z lodami lub sosem karmelowym 

4 komentarze:

  1. Ciągle sobie obiecuję, że ją upiekę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma na co czekać, trzeba się brać do pieczenia - 15 minut i do pieca!

      Usuń
  2. Tak szybko się piecze? Muszę to zrobić! https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piecze się godzinę, przygotowuje się max. 15 minut, polecam wypróbować!

      Usuń