czwartek, 20 października 2016

Gulasz cielęcy z cydrem i jabłkiem

Dzisiejsze danie to dla mnie typowa propozycja na niedzielny obiad, a wiadomo że taki obiad przygotowuje się z wyjątkową dbałością o smak i zdrowie. O ile gulasz mięsny brzmi dosyć pospolicie, w tym wydaniu tradycja nabiera nowego smaku. Sos z pysznej, delikatnej cielęciny z warzywami nabiera ciekawej, wytrawnej głębi smaku dzięki dodatkowi cydru i jabłek. Do sosu najlepiej użyć szarej renety lub antonówek, które szybko się rozsmażają, przez co nasz sos staje się naturalnie zagęszczony i nie musimy już dodawać do niego mąki. Z gotowanymi ziemniaczkami i sałatą z rzodkiewką, szczypiorkiem i koperkiem - jak przystało na niedzielny obiad, smakuje wyśmienicie!




Składniki: 
  • 400 g cielęciny
  • 2 marchewki 
  • 1/2 pora
  • 1/2 selera
  • 150 ml cydru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • 2 jabłka (szara reneta lub antonówka)
  • 2 łyżki masła klarowanego 
Wykonanie:
  • w garnku z grubym dnem #Ambition rozgrzewamy masło 
  • cielęcinę kroimy w kostkę i obsmażamy 
  • następnie solimy i pieprzymy do smaku 
  • kroimy w kostkę pora, selera i marchewkę, 
  • dorzucamy do garnka łyżkę masła i dodoajemy warzywa, kilka minut smażymy razem
  • następnie zalewamy cydrem i dusimy pod przykryciem
  • odkrywamy i dolewamy ok 3/4 szklanki wody, dusimy do miękkości warzyw 
  • na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i wlewamy śmietankę 
  • kiedy jabłka się rozsmażą mieszamy, sos naturalnie się zagęści  
  • na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • podajemy np. z ziemniaki i sałatą 

Chcących przygotowywać dania z dbałością o smak i zdrowie zachęcam do skorzystania z poniższej okazji:


Ambition z dbałością

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz