Dzisiejsze danie to dla mnie typowa propozycja na niedzielny obiad, a wiadomo że taki obiad przygotowuje się z wyjątkową dbałością o smak i zdrowie. O ile gulasz mięsny brzmi dosyć pospolicie, w tym wydaniu tradycja nabiera nowego smaku. Sos z pysznej, delikatnej cielęciny z warzywami nabiera ciekawej, wytrawnej głębi smaku dzięki dodatkowi cydru i jabłek. Do sosu najlepiej użyć szarej renety lub antonówek, które szybko się rozsmażają, przez co nasz sos staje się naturalnie zagęszczony i nie musimy już dodawać do niego mąki. Z gotowanymi ziemniaczkami i sałatą z rzodkiewką, szczypiorkiem i koperkiem - jak przystało na niedzielny obiad, smakuje wyśmienicie!
Składniki:
- 400 g cielęciny
- 2 marchewki
- 1/2 pora
- 1/2 selera
- 150 ml cydru
- 200 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- 2 jabłka (szara reneta lub antonówka)
- 2 łyżki masła klarowanego
Wykonanie:
- w garnku z grubym dnem #Ambition rozgrzewamy masło
- cielęcinę kroimy w kostkę i obsmażamy
- następnie solimy i pieprzymy do smaku
- kroimy w kostkę pora, selera i marchewkę,
- dorzucamy do garnka łyżkę masła i dodoajemy warzywa, kilka minut smażymy razem
- następnie zalewamy cydrem i dusimy pod przykryciem
- odkrywamy i dolewamy ok 3/4 szklanki wody, dusimy do miękkości warzyw
- na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i wlewamy śmietankę
- kiedy jabłka się rozsmażą mieszamy, sos naturalnie się zagęści
- na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- podajemy np. z ziemniaki i sałatą
Chcących przygotowywać dania
z dbałością o smak i zdrowie zachęcam do skorzystania z poniższej okazji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz