sobota, 22 kwietnia 2017

Wiosenny, włoski makaron ze szparagami i burratą

Ponieważ w tym roku wiosna nie rozpieszcza pogodą, możemy spróbować przywołać ją chociaż na talerzu. W sklepach i na targach pojawiają się już szparagi, botwinka, rabarbar, młoda kapusta i wiele innych wyczekiwanych nowalijek. Co niestety nie oznacza, że zostały wyhodowane już przez naszych polskich rolników w ostatnie mroźne dni... Mój 'wiosenny' nabytek to zielone szparagi, kraj pochodzenia: Włochy. To one były inspiracją do wiosennego, włoskiego makaronu z sosem pomidorowym i tajemniczym składnikiem - burratą. A co to takiego? Burrata jest nazywana młodszą siostrą mozarelli i rzeczywiście tak jest, jest jeszcze delikatniejsza w konsystencji, prawie rzadka w środku, a w smaku delikatnie śmietankowa. Burratę można zastąpić w tym przepisie mozzarellą (najlepiej di bufala), serem kozim bądź posypać wiórkami z parmezanu, nadal pozostając we włoskim klimacie:) 



Składniki:
  • makaron pełnoziarnisty penne
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 puszka pomidorów 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka oliwy (+opcjonalnie do skropienia)
  • 1 burrata 
  • sól, pieprz do smaku 
Wykonanie:
  • gotujemy makaron 
  • przygotowujemy szparagi: odłamujemy końcówki łodyg (tak jak same się odłamią, usuwamy w ten sposób zdrewniałe, łykowate części), kroimy na 3-4 części 
  • łodygi szparagów wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę, główki szparagów wrzucamy dopiero po 5 minutach, w sumie szparagi gotujemy ok 8 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą
  • przygotowujemy sos: w garnuszku umieszczamy łyżkę oliwy, pomidory, sól, pieprz, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, gotujemy kilka minut 
  • makaron mieszamy z sosem pomidorowym i szparagami
  • na wierzchu układamy rozerwaną palcami burratę
  • opcjonalnie można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą 

2 komentarze: