Składniki:
- 5 jajek
- 400g pieczarek
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- 1-2 pomidory
- sałata
- pęczek rzodkiewek
- szczypiorek
- jogurt / śmietana 5 łyżek
- majonez 2 łyżki do farszu i 1 łyżka do sosu
- jajka gotujemy na twardo i obieramy
- żółtka przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem
- pieczarki obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach i smażymy na maśle do odparowania wody
- przestudzone pieczarki dodajemy do żółtek, mieszamy z 2 łyżkami majonezu, solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki
- masą nadziewamy połówki jajek
- sałatę płuczemy, suszymy i porwaną układamy na talerzu, na niej układamy jajka i plastry pomidorów
- robimy sos do sałatki: siekamy szczypiorek i rzodkiewkę w kostkę, solimy i mieszamy ze śmietaną i majonezem
- sosem polewamy jajka i sałatę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz