Składniki:
- jaja przepiórcze (8-10)
- 1 miękkie awokado (np. hass)
- pół małej cebuli
- sok z 1/4 cytryny
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 łyżki jogurtu
- 5 rzodkiewek
- ciasto francuskie
- przygotowujemy formę na małe muffinki
- z ciasta francuskiego wykrajamy kółka i wylepiamy nimi formę
- układamy małe kawałki papieru do pieczenia i obciążamy fasolą lub innymi ziarnami
- pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni
- zdejmujemy obciążenie, studzimy
- gotujemy jajka: wrzucamy na 3 minuty do wrzącej wody
- studzimy i obieramy
- awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśniętą prze praskę cebulę, jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz
- rzodkiewkę ścieramy na tartce o dużych oczkach
- do 'miseczek' z ciasta francuskiego wkładamy mus z awokado, na nim układamy połówkę jajka i ozdabiamy rzodkiewką
Urocze :)
OdpowiedzUsuń