Składniki na kotleciki (na ok 8 sporych kotlecików):
- 4 filety makreli świeżej lub wędzonej
- 1 cebula
- 5 - 6 średnich ziemniaków
- 1 jajko
- panco lub bułka tarta do panierowania
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
- ziemniaki obieram, gotujemy, lekko studzimy i przeciskamy przez praskę
- makrelę skropioną sokiem z cytryny i osoloną pieczemy w folii w piecu ok 15-20 minut w 180 stopniach
- cebulę ścieramy na tartce o grubych oczkach, podsmażamy krótko na 2 łyżkach oleju
- makrelę oddzielamy od skóry i ości, rozdrabniamy palcami i przekładamy do ziemniaków
- dodajemy cebulę, sól i pieprz
- formujemy kotleciki i obtaczamy je w mące, jajku i bułce tartej (u mnie w panco)
- smażymy na złoto z dwóch stron
- podajemy np. z limonkowym colesławem, sosem z majonezu i srirachy
Surówka:
- szatkujemy czerwoną kapustę i solimy
- jabłko i pół cebuli ścieramy na tartce o grubych oczkach, mieszamy z kapustą
- robimy sos: sok z połowy limonki, łyżeczka majonezu, 2 łyżki jogurtu
- mieszamy sos z surówką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz