niedziela, 26 marca 2017

Kotleciki z makreli z limonkowym colesławem i majonezem sriracha

Od pewnego czasu zachwycam się świeżą makrelą. Lubię pieczoną, na parze i smażoną, jest tak smaczna, że nie wymaga zbyt wielu dodatków. Ale jednak postanowiłam poeksperymentować, a zainspirował mnie do tego przepis na kotleciki rybne z australijskiego programu My Kitchen Rules. Kotleciki to 3 składniki - makrela, ziemniaki, cebula oraz panierka. Myślę, że można wykorzystać też wędzoną makrelę lub inną rybę (w oryginalnym przepisie polecano mięso białej ryby, np. dorsza). Dodatki, które polecam do kotlecików to surówka z czerwonej kapusty z pysznym, orzeźwiającym limonkowym sosem oraz ostry majonez z srirachą.





Składniki na kotleciki (na ok 8 sporych kotlecików): 

  • 4 filety makreli świeżej lub wędzonej
  • 1 cebula
  • 5 - 6 średnich ziemniaków
  • 1 jajko 
  • panco lub bułka tarta do panierowania
  • 2 łyżki mąki 
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • ziemniaki obieram, gotujemy, lekko studzimy i przeciskamy przez praskę
  • makrelę skropioną sokiem z cytryny i osoloną pieczemy w folii w piecu ok 15-20 minut w 180 stopniach
  • cebulę ścieramy na tartce o grubych oczkach, podsmażamy krótko na 2 łyżkach oleju
  • makrelę oddzielamy od skóry i ości, rozdrabniamy palcami  i przekładamy do ziemniaków
  • dodajemy cebulę, sól i pieprz
  • formujemy kotleciki i obtaczamy je w mące, jajku i bułce tartej (u mnie w panco)
  • smażymy na złoto z dwóch stron  
  • podajemy np. z limonkowym colesławem, sosem z majonezu i srirachy 

Surówka:

  • szatkujemy czerwoną kapustę i solimy 
  • jabłko i pół cebuli ścieramy na tartce o grubych oczkach, mieszamy z kapustą
  • robimy sos: sok z połowy limonki, łyżeczka majonezu, 2 łyżki jogurtu 
  • mieszamy sos z surówką




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz