Co do samego smaku, danie jest oczywiście ostre, ale nie przyćmiewa to smaku krewetek i innych składników sosu. Sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe z ryżem lub na kolację podane z bagietką.
Składniki:
- 500g krewetek (najlepiej w pancerzykach, ale można użyć też zwykłych mrożonych)
- 1 szklanka białego wina lub piwa
- 3 łyzki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- spora szczypta szafranu
- 1 cebula
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki sosu piri piri (lub wedle uznania)
- 1/4 kostki masła + 1 łyżka
- natka pietruszki do podania
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- krewetki obieramy
- na patelni rozgrzewamy oliwę
- pancerze i głowy obsmażamy na oliwie, kiedy oddadzą smak wyjmujemy je
- cebulę ścieramy na drobnej tartce i dodajemy na oliwę razem z drobno posiekanym czosnkiem
- kiedy cebula lekko się zezłoci wlewamy połowę wina
- kiedy wino lekko odparuje dodajemy krewetki, sos piri piri, szafran, dolewamy wino i dusimy
- solimy i pieprzymy do smaku
- pod koniec dodajemy masło i sok z cytryny
- kiedy sos zgęstnieje, a krewetki będą różowe danie jest gotowe
- posypujemy listkami natki pietruszki
- podajemy z ryżem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz