Najlepsze śródziemnomorskie smaki w jednym miejscu: pomidory, czosnek, oliwki, kapary, papryka, anchovies, oliwa. Jeśli lubisz te smaki osobno, obiecuję, że w połączeniu są jeszcze pyszniejsze i nawzajem się uzupełniają. Przygotowanie jest ekspresowe, blendujemy i gotowe! Pasa może być podana z makaronem, na kanapkach, zapiekankach lub jako dip.
Ilość pasty z poniższych składników wystarczyła na obiad dla 2 osób oraz zapiekanki na kolację i śniadanie.
Składniki:
- pół słoiczka czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki kaparów
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 7-8 filecików anchovies
- 2 łyżki oliwy
- słoiczek papryki grillowanej w oliwnej zalewie (lub samodzielnie pieczonej / grillowanej i marynowanej w oliwie z czosnkiem i ziołami)
- wszystkie składniki blendujemy na śrenio gładką masę
- podajemy np. na chlebie z rukolą
- zapiekamy na pieczywie
- dodajemy kilka łyżek do makaronu i posypujemy skruszonym serem
- podajemy np. jako dip do paluszków grissini czy warzyw pokrojonych w słupki
Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuń