Do tego przepisu użyłam halibuta, ale można wykorzystać filety innej, białej ryby, np. dorsza.
- filet halibuta / dorsza
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała papryka żółta
- pół cebuli
- pęczek szczypiorku
- 1 papryczka chilli
- 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
- olej kokosowy lub inny olej roślinny
- sok z 1/4 cytryny
- sól, pieprz do smaku
- 2 porcje ryżu
- paprykę, pomidora i cebulę kroimy w kostkę
- gotujemy ryż
- na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy osoloną cebulkę
- po kilku minutach dodajemy paprykę
- siekamy drobno szczypiorek (cześć zostawiamy do ozdoby) i dodajemy z pomidorem na patelnię
- rybę kroimy w grubą kostkę, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny
- rybę dodajemy do warzyw na patelni, przykrywamy i dusimy kilka (8-10) minut aż ryba będzie gotowa
- rybę z sosem wykładamy na ryż
- siekamy papryczkę chilli
- danie posypujemy świeżym szczypiorkiem i papryczką chilli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz