Gofry przygotowałam jako inaugurację tegorocznego sezonu truskawkowego. Połączenie znane i lubiane, czyli bita śmietana i truskawki okazały się przepysznym dodatkiem do świeżych, domowych, chrupiących gofrów.
Zrobienie chrupiących i puszystych w środku gofrów w domu to nie prostą sprawą. Jednak dzięki zakupowi nowej gofrownicy i recepturze ciasta z wodą gazowaną zamiast mleka, gofry wreszcie wyszły idealne! Już nie muszę jak kiedyś wkładać ich pod grill w piecu żeby stały się chrupiące:) Użyłam domowej gofrownicy teflonowej, MPM MGO-13 o mocy 1700. Jedną z jej zalet jest przepis dołączony do sprzętu, podaję go poniżej w proporcjach zmniejszonych o połowę, z czego wychodzi 6 gofrów. Warto skorzystać z proporcji sugerowanych przez producenta, ponieważ są dostosowane do mocy gofrownicy.
Sezon owocowy właśnie się rozkręca, więc myślę, ze gofry będą często pojawiały się w moim domowym menu. Maliny, borówki, jagody, poziomki... ;)
Sezon owocowy właśnie się rozkręca, więc myślę, ze gofry będą często pojawiały się w moim domowym menu. Maliny, borówki, jagody, poziomki... ;)
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/4 szklanka oleju
- 0,8 szklanki wody gazowanej
- 1/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
- oddzielamy białka od żółtek
- białka ubijamy z solą na sztywną pianę i odstawiamy do lodówki
- miksujemy żółtka z cukrem, następnie z olejem i wodą
- dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko miksujemy
- na koniec całość mieszamy łyżką z białkami
- jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy trochę wody
- pieczemy 7 minut
Dodatki:
- 350 ml schłodzonej śmietanki 36 % miksujemy z 3 łyżkami cukru pudru na sztywno
- truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki
- bitą śmietanę dodajemy na gofry kiedy lekko przestygną
- bitą śmietanę możemy przełożyć do woreczka np. do mrożonek, odciąć róg i wyciskać
- na koniec układamy truskawki lub inne owoce
Świetne gofry, wychodzą chrupiące. Dodatki też niczego sobie ;) Polecam.
OdpowiedzUsuńCiesze się, ze smakowały i chrupały;)
Usuń