W ubiegłym roku proponowałam przepis na wytrawne ciasteczka śledziowe, które gościły u mnie na Wigilijnym stole. Były bardzo smaczne, ale jeśli chodzi o przepisy ze śledzi lubię urozmaicenia i co roku wypróbowuję nowe sposoby ich podania. Tarta śledziowa na cieście francuskim z porami i masą śmietanowo-jajeczną to pyszne danie na ciepło. Sprawdzi się na spotkanie świąteczne, obiad czy kolację.
Składniki:
- ciasto francuskie
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 jajka
- 4 filety śledzi
- 1/2 pora
- sól, pierz
- koperek do ozdoby
- masło do wysmarowania formy + 1 łyżka do smażenia porów (lub olej)
Wykonanie:
- pory kroimy w półplasterki i lekko solimy
- rozgrzewamy tłuszcz na patelni
- dusimy pory kilka minut aż zmiękną, ale nadal pozostaną zielone
- formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim
- piec rozgrzewamy do 180 stopni (góra dół)
- na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy fasolą lub mniejszym naczyniem, podpiekamy ok 7 minut
- w tym czasie w misce mieszamy widelcem: jajka, śmietanę, przestudzone pory i ok pół łyżeczki pieprzu
- śledzie odsączamy i kroimy w kostkę, dodajemy do masy
- zdejmujemy obciążenie z ciasta, i podpiekamy jeszcze 3 minuty
- następnie wylewamy do formy całą masę i pieczemy ok 20 minut do ścięcia się masy
- uwaga: nie dodajemy do masy soli, ponieważ śledzie są wystarczająco słone
- podajemy na ciepło, ozdobione koperkiem
- *w wersji przyspieszonej masę wylewamy na surowe ciasto, od razu, też wyjdzie, ale będzie mniej chrupiący spód
Zrobię wkrótce.
OdpowiedzUsuńno powiem Ci, że śledzie w tarcie to egzotyczne połączenie ;) ale wygląda całkiem, całkiem
OdpowiedzUsuń