piątek, 9 grudnia 2016

Tarta śledziowa

W ubiegłym roku proponowałam przepis na wytrawne ciasteczka śledziowe, które gościły u mnie na Wigilijnym stole. Były bardzo smaczne, ale jeśli chodzi o przepisy ze śledzi lubię urozmaicenia i co roku wypróbowuję nowe sposoby ich podania. Tarta śledziowa na cieście francuskim z porami i masą śmietanowo-jajeczną to pyszne danie na ciepło. Sprawdzi się na spotkanie świąteczne, obiad czy kolację. 



Składniki:
  • ciasto francuskie 
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 4 filety śledzi 
  • 1/2 pora
  • sól, pierz
  • koperek do ozdoby 
  • masło do wysmarowania formy + 1 łyżka do smażenia porów (lub olej)
Wykonanie:
  • pory kroimy w półplasterki i lekko solimy
  • rozgrzewamy tłuszcz na patelni
  • dusimy pory kilka minut aż zmiękną, ale nadal pozostaną zielone
  • formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim
  • piec rozgrzewamy do 180 stopni (góra dół)
  • na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy fasolą lub mniejszym naczyniem, podpiekamy ok 7 minut 
  • w tym czasie w misce mieszamy widelcem: jajka, śmietanę, przestudzone pory i ok pół łyżeczki pieprzu
  • śledzie odsączamy i kroimy w kostkę, dodajemy do masy
  • zdejmujemy obciążenie z ciasta, i podpiekamy jeszcze 3 minuty 
  • następnie wylewamy do formy całą masę i pieczemy ok 20 minut do ścięcia się masy 
  • uwaga: nie dodajemy do masy soli, ponieważ śledzie są wystarczająco słone
  • podajemy na ciepło, ozdobione koperkiem 
  • *w wersji przyspieszonej masę wylewamy na surowe ciasto, od razu, też wyjdzie, ale będzie mniej chrupiący spód 

zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Zrobię wkrótce.

    OdpowiedzUsuń
  2. no powiem Ci, że śledzie w tarcie to egzotyczne połączenie ;) ale wygląda całkiem, całkiem

    OdpowiedzUsuń