sobota, 19 grudnia 2015

Śledzie w cieście francuskim

Na wigilijny stół polecam nową odsłonę śledzia - w cieście francuskim, ze śmietaną, czerwoną cebulką i tymiankiem. Są złociste, chrupiące i stanowią miłą odmianę od tradycyjnych śledzi. Mogą być ciekawym zamiennikiem pasztecików do barszczu lub przekąską na imprezy. 



Składniki: 
  • 4-3 filety śledzi (matjasów)
  • 1 rulon świeżego ciasta francuskiego 
  • 1 czerwona cebulka lub szalotka
  • 2 łyżeczki świeżych liści tymianku 
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko 
Wykonanie: 
  • cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle
  • śledzie kroimy w drobną kostkę, mieszamy z przestudzoną cebulką, śmietaną, tymiankiem i przyprawami 
  • ciasto rozwijamy (ja wolę małe ciasteczka więc wykorzystuje 3/4 ilości ciasta)
  • rozkładamy na nim przygotowaną masę
  • ciasto zwijamy jak roladę
  • kroimy na 1-2 centymetrowe kawałki 
  • układamy na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • każde ciastko smarujemy rozmąconym jajkiem 
  • wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 25 minut 
  • w trakcie pieczenia wyjmujemy i jeszcze raz smarujemy jajkiem 
  • kiedy są już upieczone na złoto wyjmujemy
  • smakują świetnie na ciepło oraz po przestygnięciu 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz