Składniki:
- 4-3 filety śledzi (matjasów)
- 1 rulon świeżego ciasta francuskiego
- 1 czerwona cebulka lub szalotka
- 2 łyżeczki świeżych liści tymianku
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 5 łyżek śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
- 1 jajko
Wykonanie:
- cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle
- śledzie kroimy w drobną kostkę, mieszamy z przestudzoną cebulką, śmietaną, tymiankiem i przyprawami
- ciasto rozwijamy (ja wolę małe ciasteczka więc wykorzystuje 3/4 ilości ciasta)
- rozkładamy na nim przygotowaną masę
- ciasto zwijamy jak roladę
- kroimy na 1-2 centymetrowe kawałki
- układamy na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- każde ciastko smarujemy rozmąconym jajkiem
- wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 25 minut
- w trakcie pieczenia wyjmujemy i jeszcze raz smarujemy jajkiem
- kiedy są już upieczone na złoto wyjmujemy
- smakują świetnie na ciepło oraz po przestygnięciu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz