sobota, 5 grudnia 2015

Torcik kawowo-makowy z suszonymi śliwkami

Połączenie maku i kawy przypadło mi do gustu w poprzednie święta, kiedy przygotowałam pieguska dla dorosłych. Tym razem pyszną, kawową masę położyłam na ciemnych, wilgotnych, makowych blatach z kakao i śliwkami kalifornijskimi. Moje ciasto przygotowałam w małej tortownicy (18cm) - była to przedświąteczna próba;), do większej formy podwajamy ilość składników. Torcik jest tak pyszny, że bardzo szybko znika, dlatego warto od razu zrobić większą porcję.


Składniki na część makową:
  • 200g mielonego suchego maku 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao 
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 
  • 6 śliwek suszonych
  • 2 łyżki wódki 
Wykonanie:
  • śliwki siekamy na mniejsze kawałki i zalewamy wódką 
  • mielony suchy mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do przestygnięcia
  • żółtka oddzielamy od białek
  • żółtka ubijamy z cukrem pudrem
  • białka ubijamy na sztywną pianę
  • do żółtek dodajemy mak, mąkę i proszek do pieczenia
  • miksujemy, a następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką
  • na koniec dodajemy odsączone i posiekane śliwki (płyn ze śliwek pozostawiamy)
  • pieczemy ok 35 - 40 minut w 180 stopniach 
  • odstawiamy do ostygnięcia i kroimy na 2 części
  • blaty nasączamy płynem pozostałym po moczeniu śliwek, lekko rozcieńczonym z wodą
Masa Składniki:

  • 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 250g mascarpone
  • 3/4 szklanki śmietanki 36%
  • 2 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)
  • 4 czubate łyżki cukru pudru 
  • posypka Delecta Decorada płatki czekoladowe 

Wykonanie:

  • 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewamy małą ilością wrzątku
  • mascarpone miksujemy z 4 czubatymi łyżkami cukru pudru
  • dodajemy 2 łyżki likieru kawowego oraz 4 łyżki wcześniej zaparzonej, ostudzonej, mocnej kawy 
  • miksujemy do połączenia składników
  • w oddzielnej misce ubijamy bitą śmietanę
  • śmietanę dodajemy do serka i trzepaczką łączymy składniki 
  • dolny blat smarujemy połową masy
  • drugi blat oraz boki tortu smarujemy pozostałą częścią masy
  • dekorujemy płatkami czekoladowymi i pokrojoną na cząstki śliwką 




Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

2 komentarze:

  1. Hej. Promujemy przepisy kulinarne blogerów. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Dołącz do nas, a nie pożałujesz! Serdecznie zapraszamy do rejestracji: http://katalogsmakow.pl/jak-dodac-bloga.15955.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda bajecznie! :)

    OdpowiedzUsuń