- 200g mielonego suchego maku
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 6 śliwek suszonych
- 2 łyżki wódki
Wykonanie:
- śliwki siekamy na mniejsze kawałki i zalewamy wódką
- mielony suchy mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do przestygnięcia
- żółtka oddzielamy od białek
- żółtka ubijamy z cukrem pudrem
- białka ubijamy na sztywną pianę
- do żółtek dodajemy mak, mąkę i proszek do pieczenia
- miksujemy, a następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką
- na koniec dodajemy odsączone i posiekane śliwki (płyn ze śliwek pozostawiamy)
- pieczemy ok 35 - 40 minut w 180 stopniach
- odstawiamy do ostygnięcia i kroimy na 2 części
- blaty nasączamy płynem pozostałym po moczeniu śliwek, lekko rozcieńczonym z wodą
Masa Składniki:
Wykonanie:
- 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 250g mascarpone
- 3/4 szklanki śmietanki 36%
- 2 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- posypka Delecta Decorada płatki czekoladowe
Wykonanie:
- 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewamy małą ilością wrzątku
- mascarpone miksujemy z 4 czubatymi łyżkami cukru pudru
- dodajemy 2 łyżki likieru kawowego oraz 4 łyżki wcześniej zaparzonej, ostudzonej, mocnej kawy
- miksujemy do połączenia składników
- w oddzielnej misce ubijamy bitą śmietanę
- śmietanę dodajemy do serka i trzepaczką łączymy składniki
- dolny blat smarujemy połową masy
- drugi blat oraz boki tortu smarujemy pozostałą częścią masy
- dekorujemy płatkami czekoladowymi i pokrojoną na cząstki śliwką
Hej. Promujemy przepisy kulinarne blogerów. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Dołącz do nas, a nie pożałujesz! Serdecznie zapraszamy do rejestracji: http://katalogsmakow.pl/jak-dodac-bloga.15955.html
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bajecznie! :)
OdpowiedzUsuń