niedziela, 13 grudnia 2015

Ciasteczka z masła orzechowego z dżemem porzeczkowym

Ciasteczka z masła orzechowego to szybka, chrupiąca, słodka przekąska, którą można wykonać kiedy nie ma czasu na skomplikowane wypieki. Tym razem, żeby urozmaicić smak ciasteczek, dodałam dżem z czarnej porzeczki. Miliony Amerykanów zajadających peanut butter & jelly sandwiches (czyli kanapki z masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym), nie mogło się mylić, więc i w ciasteczkach to połączenie pysznie się sprawdza! 
 
 
 Składniki:
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka 
  • 6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów (najlepiej o zawartości min.95% orzechów)
  • 1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka łyżek niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki 
Wykonanie:
  • cukier zmiksować z masłem
  • dodać jaka i masło orzechowe, ponownie miksować
  • dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować
  • tworzyć kulki z masy i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 
  • pamiętamy zachowaniu odstępów, ponieważ ciastka znacznie się zwiększą 
  • lekko spłaszczamy, palcem robimy zagłębienie w środku i wypełniamy dżemem (można również napełniać dżemem już po upieczeniu)
  • piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-14 minut, pilnujemy, żeby nie przypaliły się od spodu
  • po wyjęciu ciasteczka będą sprawiały wrażenie miękkich, ale po ostygnięciu staną się chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz