Składniki:
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów (najlepiej o zawartości min.95% orzechów)
- 1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka łyżek niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki
Wykonanie:
- cukier zmiksować z masłem
- dodać jaka i masło orzechowe, ponownie miksować
- dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować
- tworzyć kulki z masy i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- pamiętamy zachowaniu odstępów, ponieważ ciastka znacznie się zwiększą
- lekko spłaszczamy, palcem robimy zagłębienie w środku i wypełniamy dżemem (można również napełniać dżemem już po upieczeniu)
- piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-14 minut, pilnujemy, żeby nie przypaliły się od spodu
- po wyjęciu ciasteczka będą sprawiały wrażenie miękkich, ale po ostygnięciu staną się chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz