środa, 30 grudnia 2015

Rożki pizzowe (hawajskie) na Sylwestra

Cisto francuskie od kilku lat jest nieodłącznym elementem większości imprez, nic w tym dziwnego, bo jest smaczne, chrupiące i przede wszystkim oszczędza mnóstwo czasu. Jeśli w swojej kuchni mamy składniki na pizzę hawajską: ananasa, szynkę, kukurydzę i ser, ale nie chce nam się zagniatać ciasta drożdżowego, świetnie sprawdzą się rożki z ciasta francuskiego. Dzięki dodatkowi oregano, już podczas pieczenia dom wypełni się pięknym, włoskim aromatem. Gotowe rożki możemy podawać prosto z pieca - na ciepło, na zimno lub odgrzane nawet na drugi dzień. Trójkąciki świetnie smakują maczane w sosach: pomidorowym i czosnkowym. 



Składniki:
  • rulon świeżego ciasta francuskiego
  • 15 deko szynki 
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 4-5 krążków ananasa
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 jajko
  • sos czosnkowy: jogurt naturalny, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku
  • sos pomidorowy: ząbek czosnku, passata pomidorowa, oregano, sól 
Wykonanie: 
  • szynkę kroimy w drobną kostkę
  • ananasa dokładnie odsączamy i kroimy w kostkę
  • w miseczce łączmy: szynkę, ananasa, kukurydzę, ser i pół łyżeczki oregano
  • z ciasta wycinamy trójkąty, na środku układamy czubatą łyżeczkę farszu, i składamy w trójkąt, przyciskając boki widelcem
  • jajko rozmącamy i smarujemy nim trójkąty, na wierzchu posypujemy pozostałym oregano
  • wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (góra, dół) i pieczemy 15-20 minut
  • podajemy z sosami 

2 komentarze:

  1. Muszę wypróbować :D wyglądają smakowicie <3

    http://pretty-loser.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha, super przekąska na ciepło

    OdpowiedzUsuń