piątek, 4 grudnia 2015

Świąteczny torcik migdałowo-sezamowy

Bakalie nierozłącznie kojarzą się ze Świętami - stąd propozycja ciasta z migdałami i sezamem. Takie pachnące cynamonem i połyskujące na złoto ciasto będzie piękną ozdobą świątecznego stołu. Kto z dzieciństwa pamięta smak sezamek, może jedząc ten torcik powspominać. Ciasto polecam też miłośnikom greckiej baklawy, bo i tutaj mamy połączenie chrupiącego ciasta nasączonego syropem cukrowym i nadzieniem orzechowym.

 

Składniki:
  • ciasto francuskie (w zalezności od wielkości tortownicy, potrzebujemy 3 blatów wielkości formy)
  • 200g migdałów mielonych
  • 300g sezamu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 żółtko 
Wykonanie:
  • z ciasta francuskiego wykrawamy koła o wielkości tortownicy
  • sezam prażymy na rumiano w piecu lub na suchej patelni
  • uprażony sezam rozdrabniamy lekko w blenderze i łączymy z mielonymi migdałami i cynamonem
  • w tortownicy układamy kolejno: ciasto, część masy sezamowo-migdałowej, ciasto, masa i ciasto
  • ostatnią warstwę ciasta kroimy na 12 części, jak widać na zdjęciach i smarujemy żółtkiem
  • pieczemy ok godziny w temperaturze 180 stopni 
  • w garnku podgrzewamy cukier, wodę i sok z cytryny 
  • po wyjęciu z pieca nacinamy ponownie po przekątnej i polewamy przygotowanym karmelem
  • odstawiamy do całkowitego ostygnięcia
Inspiracja na przepis pochodzi z ubiegłorocznego magazynu Moje Gotowanie 


1 komentarz: