Składniki:
- ciasto francuskie (w zalezności od wielkości tortownicy, potrzebujemy 3 blatów wielkości formy)
- 200g migdałów mielonych
- 300g sezamu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- sok z 1 cytryny
- 1 żółtko
- z ciasta francuskiego wykrawamy koła o wielkości tortownicy
- sezam prażymy na rumiano w piecu lub na suchej patelni
- uprażony sezam rozdrabniamy lekko w blenderze i łączymy z mielonymi migdałami i cynamonem
- w tortownicy układamy kolejno: ciasto, część masy sezamowo-migdałowej, ciasto, masa i ciasto
- ostatnią warstwę ciasta kroimy na 12 części, jak widać na zdjęciach i smarujemy żółtkiem
- pieczemy ok godziny w temperaturze 180 stopni
- w garnku podgrzewamy cukier, wodę i sok z cytryny
- po wyjęciu z pieca nacinamy ponownie po przekątnej i polewamy przygotowanym karmelem
- odstawiamy do całkowitego ostygnięcia
Inspiracja na przepis pochodzi z ubiegłorocznego magazynu Moje Gotowanie
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)