Jak co roku przed Wigilią poszukiwałam nowego przepisu na śledzie, jako dodatek do naszych rodzinnych klasyków: śledzi w occie i w pieczarkowo-pomidorowych. Tym razem padło na przepis Agaty Wojdy z magazynu Moje Gotowanie. Jako miłośniczka czosnku skusiłam się na czosnkowe śledzie w oleju, z majerankiem i skórką cytryny. Śledzie wychodzą delikatne w smaku, czujemy aromat czosnku, a nie jego ostry smak, świeżości dodaje skórka z cytryny, a najbardziej przebija się smak majeranku, który może nie jest oczywistym dodatkiem do ryb, ale w tym wypadku pasuje doskonale!
Składniki:
- 5 filetów matjasów
- 4 ząbki czosnku
- skórka z połowy cytryny
- 1 łyżeczka majeranku
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
Wykonanie:
- śledzie moczymy przez ok 2 godziny w przegotowanej wodzie
- czosnek siekamy w kosteczkę
- ścieramy skórkę z cytryny
- śledzie osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki
- w słoiku układamy kolejno warstwy śledzi, a każdą posypujemy czosnkiem, skórką z cytryny i majerankiem
- wszystko zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki na min 1 dobę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz