piątek, 11 grudnia 2015

Śledzie czosnkowe ze skórką cytryny i majerankiem

Jak co roku przed Wigilią poszukiwałam nowego przepisu na śledzie, jako dodatek do naszych rodzinnych klasyków: śledzi w occie i w pieczarkowo-pomidorowych. Tym razem padło na przepis Agaty Wojdy z magazynu Moje Gotowanie. Jako miłośniczka czosnku skusiłam się na czosnkowe śledzie w oleju, z majerankiem i skórką cytryny. Śledzie wychodzą delikatne w smaku, czujemy aromat czosnku, a nie jego ostry smak, świeżości dodaje skórka z cytryny, a najbardziej przebija się smak majeranku, który może nie jest oczywistym dodatkiem do ryb, ale w tym wypadku pasuje doskonale!


Składniki:
  • 5 filetów matjasów 
  • 4 ząbki czosnku 
  • skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
Wykonanie:
  • śledzie moczymy przez ok 2 godziny w przegotowanej wodzie
  • czosnek siekamy w kosteczkę
  • ścieramy skórkę z cytryny
  • śledzie osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki 
  • w słoiku układamy kolejno warstwy śledzi, a każdą posypujemy czosnkiem, skórką z cytryny i majerankiem
  • wszystko zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki na min 1 dobę



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz