Ponieważ jestem niekrytą fanką wszelkich placuszków i kotlecików warzywnych przedstawiam kolejną wariację na ich temat. Tym razem brokuły - świetna konsystencja, kolor i smak.
Dzięki dodatkowi sera żółtego placuszki wychodzą rewelacyjnie chrupiące na zewnątrz. W sezonie przeziębieniowym (i nie tylko) polecam kotleciki podać z czosnkowym sosem jogurtowym. Możemy je jeść jako samodzielne danie lub podać z ryżem, kaszą lub sałatką.
Składniki:
- 2 świeże brokuły lub 2 paczki mrożonych
- 100 g tartego sera żółtego
- pół szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
- brokuły gotujemy w osolonej wodzie al dente (nie chcemy, żeby się rozpadały)
- kroimy w mniejsze kawałki i studzimy
- ścieramy ser żółty oraz cebulę na tartce o dużych oczkach
- dodajemy roztrzepane jajka, sól, pieprz, bułkę tartą, ser i cebulę
- wszystkie składniki dokładnie mieszamy
- na patelni rozgrzewamy olej
- z masy brokułowej formujemy nieduże kotleciki
- smażymy z dwóch stron po kilka minut
- podajemy z sosem z jogurtu i ząbka czosnku
Wyglądają bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuń