piątek, 27 stycznia 2017

Sandacz z zielonym purée z groszku i pesto

Pyszny, lekki, zdrowy i szybki obiad - sandacz pieczony z purée z zielonego groszku. Angielskim klasykiem jest purée z groszku z miętą, ja natomiast dla podkręcenia smaku użyłam pesto - idealnie zgrywa się kolorystycznie i smakowo. Podczas gotowania groszku możemy odłożyć kilak ziarenek i posypać nim gotowe danie, purée można też ozdobić orzechami pinii. Na talerzu układamy również cząstkę cytryny, żeby każdy wedle uznania doprawił jej sokiem rybę lub groszek. Oczywiście inne gatunki ryb też sprawdzą się w tym zestawieniu. 




Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku
  • 2-3 łyżki pesto
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • sandacz - filety
  • 1 łyżka masła
  • sok z cytryny

Wykonanie:

  • sandacza solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na nim kawałek masła
  • układamy na dużym kawałku folii aluminiowej i szczelnie zawijamy
  • wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na ok 15-20 minut
  • w tym czasie gotujemy groszek
  • odcedzamy i przekładamy do miski
  • dodajemy do niego oliwę, sól, pieprz, pesto, mleko i blendujemy
  • na talerzu układamy rybę (można ją dodatkowo skropić sokiem z cytryny) oraz puree


1 komentarz: