sobota, 10 stycznia 2015

Sushi inaczej

Kto lubi sushi, a nie czuje się na siłach w mozolnym zwijaniu rolek, może wypróbować inny sposób - babeczki sushi. Jest to wygodny i efektowny sposób podania przekąski na przyjęcie. Minibabeczki ala sushi przygotowałam z najzwyklejszego ryżu w woreczku, co zdecydowanie skraca czas przygotowania (pomijamy długi proces płukania i gotowania ryżu). Dodatkowo ryżowa podstawa babeczki zawiera już w sobie całą kwintesencję smaku sushi - marynowany imbir, ocet ryżowy, sos sojowy, można też dodać wasabi. Do formowania babeczek użyłam małej formy na muffinki (np. takiej), ale można również formować ręcznie. 



Składniki:
  • woreczek ryżu
  • zalewa do ryży: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka cukru
  • łosoś wędzony w plastrach 200g 
  • 2 listki nori 
  • marynowany imbir 
  • ogórek 

Wykonanie:
  • formę na małe muffinki wykładamy folią przezroczystą
  • z łososia wycinamy małe kółka (odrysowując nożem od kieliszka)
  • nori tniemy w małe i duże kwadraty
  • ryż gotujemy 15 minut
  • łączymy składniki zalewy do ryżu i zalewamy nią ryż
  • ryż ostudzamy i łączymy z posiekanym imbirem
  • w formie układamy kolejno: kwadracik nori, łosoś, ryż
  • wszystko ugniatamy i wyjmujemy (dzięki folii ryż się nie przylepi, a babeczka będzie miała ładny kształt)
  • układamy na większym kwadracie nori i ozdabiamy kawałkiem ogórka
  • można podawać z sosem sojowym
  • najwygodniej jeść rękami 


zBLOGowani.pl

5 komentarzy:

  1. domowe sushi jest świetne, a ile radochy przy jego tworzeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo efektowanie:) chociaż zawijanie sushi nigdy nie stanowiło dla mnie problemu, myślę, że ten sposób też kiedyś wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne to sushi, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja powoli uczę się sushi z różnym skutkiem. Super takie wyglądają. Ale jakby je nazwać??

    OdpowiedzUsuń