Składniki:
- woreczek ryżu
- zalewa do ryży: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka cukru
- łosoś wędzony w plastrach 200g
- 2 listki nori
- marynowany imbir
- ogórek
Wykonanie:
- formę na małe muffinki wykładamy folią przezroczystą
- z łososia wycinamy małe kółka (odrysowując nożem od kieliszka)
- nori tniemy w małe i duże kwadraty
- ryż gotujemy 15 minut
- łączymy składniki zalewy do ryżu i zalewamy nią ryż
- ryż ostudzamy i łączymy z posiekanym imbirem
- w formie układamy kolejno: kwadracik nori, łosoś, ryż
- wszystko ugniatamy i wyjmujemy (dzięki folii ryż się nie przylepi, a babeczka będzie miała ładny kształt)
- układamy na większym kwadracie nori i ozdabiamy kawałkiem ogórka
- można podawać z sosem sojowym
- najwygodniej jeść rękami
domowe sushi jest świetne, a ile radochy przy jego tworzeniu :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo efektowanie:) chociaż zawijanie sushi nigdy nie stanowiło dla mnie problemu, myślę, że ten sposób też kiedyś wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńFajne to sushi, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńJa powoli uczę się sushi z różnym skutkiem. Super takie wyglądają. Ale jakby je nazwać??
OdpowiedzUsuńMoże sushi-muffins:)
Usuń