niedziela, 4 stycznia 2015

Roladki z bakłażana z oliwkami w aromatycznym sosie pomidorowym

Czy to gołąbki? Czy to rolmopsy śledziowe? Nie, to pyszne roladki z bakłażana nadziewane oliwkami, czosnkiem i mozzarellą w sosie pomidorowym z ziołami. Absolutnie uwielbiamy to danie. W wersji dla dwojga to sycąca kolacja, w wersji imprezowej to smaczna, podzielna przekąska na ciepło.

Przed zapieczeniem:

Po zapieczeniu, na talerzu: 


Składniki:
  • 2 bakłażany
  • słoiczek czarnych oliwek
  • pół puszki pomidorów
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 kulka mozzarelli
  • zioła prowansalskie (lub mieszanka oregano, tymianek)
  • łyżeczka syropu z agawy lub cukru
  • sól, pieprz
  • oliwa/olej do smażenia

Wykonanie: 
  • bakłażany kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok 0,5- 1centymetra
  • solimy i po jakimś czasie odsączamy wodę, którą puszczą przy pomocy ręcznika papierowego
  • smażymy na rozgrzanym tłuszczy, aż lekko się zrumienią po czym podlewamy wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem
  • usmażone bakłażany odstawiamy do przestudzenia
  • rozdrabniamy czarne oliwki z dużym ząbkiem czosnku (ja używam do tego blendera)
  • mozzarellę kroimy w grube słupki
  • do naczynia żaroodpornego wlewamy pół puszki pomidorów
  • przyprawiamy syropem z agawy lub cukrem, solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i ziołami
  • na plastrach bakłażana układamy łyżeczkę pasty oliwkowej, kawałek sera i zawijamy
  • roladki układamy na sosie
  • pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni ok 15-20 minut


zBLOGowani.pl
Niskokaloryczny styczeń

3 komentarze:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest pyszne, dlatego polecam spróbować jak najszybciej!

      Usuń