Przed zapieczeniem:
Po zapieczeniu, na talerzu:
Składniki:
- 2 bakłażany
- słoiczek czarnych oliwek
- pół puszki pomidorów
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 kulka mozzarelli
- zioła prowansalskie (lub mieszanka oregano, tymianek)
- łyżeczka syropu z agawy lub cukru
- sól, pieprz
- oliwa/olej do smażenia
Wykonanie:
- bakłażany kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok 0,5- 1centymetra
- solimy i po jakimś czasie odsączamy wodę, którą puszczą przy pomocy ręcznika papierowego
- smażymy na rozgrzanym tłuszczy, aż lekko się zrumienią po czym podlewamy wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem
- usmażone bakłażany odstawiamy do przestudzenia
- rozdrabniamy czarne oliwki z dużym ząbkiem czosnku (ja używam do tego blendera)
- mozzarellę kroimy w grube słupki
- do naczynia żaroodpornego wlewamy pół puszki pomidorów
- przyprawiamy syropem z agawy lub cukrem, solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i ziołami
- na plastrach bakłażana układamy łyżeczkę pasty oliwkowej, kawałek sera i zawijamy
- roladki układamy na sosie
- pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni ok 15-20 minut

Ale to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńjest pyszne, dlatego polecam spróbować jak najszybciej!
Usuń