Jeszcze ciepłe ciasto serwowałam z lodami o smaku białej czekolady - idealny kontrast black&wite.
Składniki:
- 150 g mielonych migdałów (można zastąpić 125g mąki)
- 150 ml oliwy z oliwek
- 0,9 szklanki cukru / 200 g
- 3 jajka
- 0,5 łyżeczki sody
- 50 g kakao (6,5 łyżki) - musi być dobrej jakości ja użyłam DecoMoreno
- 125 ml wrzątku
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Wykonanie:
- do miski wsypujemy kakao i zalewamy wrzątkiem
- dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy na gładką masę - studzimy
- miksujemy jajka, cukier i oliwę
- dodajemy ostudzoną masę kakaową i znów miksujemy
- dodajemy mielone migdały, sodę i sól
- miksujemy i przelewamy do tortownicy wysmarowanej oliwą
- ciasto wstawiamy di piekarnika nagrzanego do 170/180 stopni na 40-45 minut
- podajemy np. z lodami lub oprószamy cukrem pudrem
cudowny przepis, musimy wypróbować
OdpowiedzUsuńi zapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Świetny przepis, zwłaszcza że bez mąki. Koniecznie muszę go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńFenomenalnie wygląda, chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńgenialne ciasto, uwielbiam takie! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Od dawna kusi mnie to ciasto, muszę w końcu wypróbować przepis :) Z lodami musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń