Składniki:
- 15 mini kalmarów
- kilka łyżek bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 małą cebulka
- puszka pomidorów
- 4 łyżki wina białego
- 4 łyżki oliwy
- garść czarnych oliwek
- sól, pieprz
- miksujemy bułkę tartą lub miąższ z chleba lub bulki z 1 pomidorem, 2 ząbkami czosnku i oliwkami
- kalmary rozmrażamy (12 godzin w lodówce)
- odcinamy macki i kroimy je drobno
- podsmażamy je na oliwie łączymy z przygotowaną wcześniej masą pomidorowo oliwkową
- kalmary wywijamy na drugą stronę (wtedy będzie je łatwiej nadziewać)
- nadziewamy wcześniej przygotowaną masą
- na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pod przykryciem nadziewane kalamry
- przewracamy aż zmienią kolor z przezroczystego na biały
- podlewamy winem i smażymy 10 minut pod przykryciem
- na drugiej patelni smażymy pokrojoną drobno cebulkę
- dodajemy pomidory, sól, pieprz i szczyptę cukru
- sos przelewamy na kalmary i dusimy kolejne 10 minut
- podajemy polane sosem ze świeżą natką pietruszki i ciepłą bagietką czosnkową
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz