Kuchnia indyjska to poza smakiem wspaniałe kolory i zapachy. To właśnie zapach domowej pasty curry urzekł mnie sowim zapachem. Gotowa ze sklepu nie wypełni naszej kuchni takim wspaniałym aromatem. Przyprawy i świeży czosnek, imbir oraz kolendra zapewniają pyszny, orientalny posmak. Po przełożeniu zblendowanej pasty do słoiczka już nie mogłam się doczekać przygotowanego z niej dania, więc wytarłam pojemnik chlebem i na prawdę trudno było się powstrzymać żeby nie zjeść jej więcej.
Przepis odnalazłam
tutaj na kanale
French Guy Cooking i dopasowałam go do swoich kubków smakowych.
Składniki:
- 1 czerwona papryczka chilli
- 3 cm obranego korzenia imbiru
- 1,5 ząbka czosnku
- pół pęczka kolendry (liście + łodyżki)
- zrumieniona na suchej patelni łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- łyżeczka papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 czubata łyżeczka garam masala
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 1 łyżeczka wiórek kokosowych
- 2 pomidory z puszki lub jedna łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki oleju orzechowego
Wszystkie składniki wrzucamy do małego pojemnika blendera i miksujemy na masę. Przechowujemy w słoiku do tygodnia.
ciekawa, aromatyczna pasta!
OdpowiedzUsuń