Składniki:
- 1 kg mąki
- 10 dag świeżych drożdży
- 20 dag masła
- 10 żółtek (a tutaj pomysł co smacznego można zrobić z białek)
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 3 łyżki spirytusu
- konfitura z wiśni
- olej lub smalec do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- żółtka miksujemy z cukrem
- drożdże rozmącamy z połową szklanki letniego mleka i łyżeczką cukru, odstawiamy aż podrosną
- łączymy mąkę z rozczynem drożdżowym i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-2 godziny (powinno potroić objętość)
- po tym czasie wyrabiamy ciasto z jajkami z cukrem, resztą mleka, spirytusem i masłem
- wyrobione ciasto powinno odchodzić do ręki
- na stolnicy rozklepujemy wyrośnięte ciasto na gruby placek i wycinamy z niego szklanką kółeczka
- każde nadziewamy dżemem i zlepiamy
- w garnku rozgrzewamy tłuszcz
- na rozgrzany tłuszcz wrzucamy po kilka pączków aż się zrumienią, przewracając z jednej strony na drugą, dodatkowo sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już suche w środku
- pączki wykładamy, ostudzamy i posypujemy cukrem pudrem
Wyborne! Super! Pychota!
OdpowiedzUsuńMateusz
domowe pączki.. mniam! :)
OdpowiedzUsuńmmm.. domowe najlepsze! pieknie wygladaja, gratuluje! :)
OdpowiedzUsuńBabciowe sprawdzone przepisy najlepsze :-)
OdpowiedzUsuń