wtorek, 10 lutego 2015

Pyszne pączki wg przepisu Babci

Nie ma to jak pyszne, świeże pączki od babci. Pączki sklepowe mogą się przy nich schować. Ciasto jest niewiarygodnie puszyste, mięciutkie i niepowtarzalny smak, a do tego domowa konfitura z wiśni. Różnią się czymś jeszcze od sklepowych, kiedy zjem jednego kupczego pączka czuję się zapchana i zasłodzona, a pączków z tego przepisu mogę zjeść (o zgrozo!) nawet kilka na raz! Kolejną zaletą jest fakt, że jeśli jakiś cudem nie zjemy wszystkich pączków od razu, na drugi dzień nadal są bardzo smaczne.


Składniki:
  • 1 kg mąki 
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 20 dag masła 
  • 10 żółtek (a tutaj pomysł co smacznego można zrobić z białek)
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki spirytusu 
  • konfitura z wiśni
  • olej lub smalec do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie: 
  • żółtka miksujemy z cukrem
  • drożdże rozmącamy z połową szklanki letniego mleka i łyżeczką cukru, odstawiamy aż podrosną
  • łączymy mąkę z rozczynem drożdżowym i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-2 godziny (powinno potroić objętość)
  • po tym czasie wyrabiamy ciasto z jajkami z cukrem, resztą mleka, spirytusem i masłem
  • wyrobione ciasto powinno odchodzić do ręki 
  • na stolnicy rozklepujemy wyrośnięte ciasto na gruby placek i wycinamy z niego szklanką kółeczka
  • każde nadziewamy dżemem i zlepiamy 
  • w garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • na rozgrzany tłuszcz wrzucamy po kilka pączków aż się zrumienią, przewracając z jednej strony na drugą, dodatkowo sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już suche w środku
  • pączki wykładamy, ostudzamy i posypujemy cukrem pudrem 

Karnawałowe Słodkości!

4 komentarze:

  1. Wyborne! Super! Pychota!

    Mateusz

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.. domowe najlepsze! pieknie wygladaja, gratuluje! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babciowe sprawdzone przepisy najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń