środa, 4 lutego 2015

Pyszna tarta czekoladowa z kawowym aromatem

Nikogo chyba nie trzeba specjalnie przekonywać do deserów czekoladowych, ale muszę przyznać że moja dzisiejsza tarta to wyjątkowe połączenie kruchego, maślanego ciasta, z lekkim czekoladowym musem o kawowym aromacie, dlatego zachęcam do wypróbowania! Ja na pewno powtórzę ten przepis, a kto wie może powstaną na jego bazie inne wariacje.
 
  
Składniki na spód:
  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 małe jajko 
  • 120g zimnego masła
  •  Mąkę łączymy z posiekanym w kostkę masłem i cukrem
  • dodajemy jajko i łączymy ciasto w kulę, owijamy w folię i odkładamy do zamrażarki na ok 25 min
  • naczynie na tartę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem
  • formę z ciastem wkładamy do zamrażarki na 10 minut 
  • piec rozgrzewamy do 180 stopni góra dół 
  • na ciasto wykładamy folię aluminiową i obciążamy grochem lub fasolą
  • pieczemy 15 minut
  • zdejmujemy folię i obciążenie i pieczemy jeszcze ok 13 minut
  • studzimy

Składniki i wykonanie masy:
  • 250 g mascarpone
  • 20 g masła
  • 70 g czekolady mlecznej 
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej + trochę do posypania

  • rozpuszczamy masło w garnuszku, dorzucamy czekoladę i na bardzo małym ogniu roztapiamy z dodatkiem kawy
  • w misce umieszczamy serek mascarpone cukier puder, ekstrakt  waniliowy 
  • dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy na gładką masę
  • masę wykładamy na ostudzone ciasto i oprószamy kawą
smallpl Karnawałowe Słodkości!

1 komentarz:

  1. Ale smakowicie wygląda! Bardzo lubię połączenie czekolady z kawą.

    OdpowiedzUsuń