Składniki na spód:
- 1 szklanka i 2 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 małe jajko
- 120g zimnego masła
- Mąkę łączymy z posiekanym w kostkę masłem i cukrem
- dodajemy jajko i łączymy ciasto w kulę, owijamy w folię i odkładamy do zamrażarki na ok 25 min
- naczynie na tartę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem
- formę z ciastem wkładamy do zamrażarki na 10 minut
- piec rozgrzewamy do 180 stopni góra dół
- na ciasto wykładamy folię aluminiową i obciążamy grochem lub fasolą
- pieczemy 15 minut
- zdejmujemy folię i obciążenie i pieczemy jeszcze ok 13 minut
- studzimy
Składniki i wykonanie masy:
- 250 g mascarpone
- 20 g masła
- 70 g czekolady mlecznej
- 70 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka kawy zbożowej + trochę do posypania
- rozpuszczamy masło w garnuszku, dorzucamy czekoladę i na bardzo małym ogniu roztapiamy z dodatkiem kawy
- w misce umieszczamy serek mascarpone cukier puder, ekstrakt waniliowy
- dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy na gładką masę
- masę wykładamy na ostudzone ciasto i oprószamy kawą
Ale smakowicie wygląda! Bardzo lubię połączenie czekolady z kawą.
OdpowiedzUsuń