Składniki:
- 1 szklanka ryżu do paelli
- 2 nieduże pomidory
- pół papryki
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki soli
- 1/4 szklanki białego wina
- małże (użyłam mrożonych)
- liście selera naciowego
- 8 dużych krewetek w pancerzach (użyłam świeżych gotowanych)
- bulion: 4 szklanki wody, 2 łodygi selera naciowego, głowy i pancerzyki krewetek, łyżka sosu rybnego, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oliwy
- obieramy krewetki, na głowach i pancerzach oraz pozostałych składnikach wywaru gotujemy bulion
- ok 45 minut
- na patelni rozgrzewamy oliwę
- paprykę, czosnek i cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni do miękkości
- dodajemy posiekane pomidory, wino i 4 łyżki przecieru pomidorowego oraz przyprawy
- smażymy 3 minuty i dodajemy suchy ryż na kolejne trzy
- dolewamy 3 szklanki bulionu i na sporym gazie gotujemy przez 8 minut
- dodajemy krewetki i małże na wierzch
- przykrywamy i gotujemy kolejne 8 minut
- marchewkę z buliony kroimy w drobną kostkę i dodajemy na patelnię
- odkrywamy przykrywkę i sprawdzamy czy ryż wchłonął cały płyn i czy małże się otworzyły w razie potrzeby przedłużamy gotowanie
- skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy liśćmi selera naciowego
Paella z owocami morza jest najlepsza na świecie ! :D Wygląda cudnie.
OdpowiedzUsuńDobry przepis, też bardzo lubię paellę i często przygotowuję różne jej wariacje :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Lubię dania z ryżem, ale paelli jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuń