- 15 dag boczku wędzonego
- 5 pieczarek
- tarta mozarella
- 4 łyżki śmietany 12 lub 18%
- 1 czerwona lub biała cebula
- tarta mozarella
- 2 łyżeczki tartego parmezanu
- pół łyżeczki suszonego oregano
Składniki i wykonanie ciasta na pizzę:
- 1 szklanka mąki
- 3/4 łyżeczki suchych drożdży lub łyżka świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- łyżka oliwy
- 100ml ciepłej wody
- Drożdże rozpuścić w połowie filiżanki wody, dodać szczyptę cukru i mąki, odstawić na 10 min.
- Wszystkie składniki połączyć i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę (ciasto powinno odchodzić od ręki, wodę należy dodawać stopniowo, żeby nie wyszło za rzadkie)
- Rozciągnąć na blasze na kształt koła (najlepiej na spodzie od dużej tortownicy, będzie miała równy kształt) i znów pozostawić do wyrośnięcia ok 20 minut.
- Spód posmarować śmietaną, posypać posiekaną cebulką, boczkiem, pieczarkami pokrojonymi w plasterki, serem i oregano.
- Pieczemy ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z termoobiegiem.
Przy okazji przypominam mój inny przepis na pizzę z anchovies.
Wolę taką pizze 100 razy bardziej niż pączki :) Wygląda przepysznie !
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizzę, Twoja wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domową pizzę. Uważam, że nie ma lepszej! Chyba że we Włoszech!
OdpowiedzUsuńMiałam zaszczyt spróbować pizzy w wykonaniu samej autorki bloga, była tak pyszna, że następnego dnia przygotowałam ją sama. Dużym plusem przepisu jest łatwość wykonania, dość znacząca zwłaszcza dla mniej wykwintnych kucharek niż autorka! ;) :D
OdpowiedzUsuńdziękuję i zapraszam na kolejne degustacje:D
Usuń