piątek, 6 lutego 2015

Tortas - chrupiące bułeczki z meksykańskim farszem

Jak zamienić zwykłe bułki ucztę meksykańską? To proste, wystarczy podpiec je w piecu na chrupiąco i nadziać warstwami pysznych, kolorowych meksykańskich farszów i dodatków: masa fasolowa z podsmażaną cebulką i boczkiem, kurczak w sosie pomidorowym, salsa pomidorowo-paprykowa, awokado skropione sokiem z limonki i świeża kolendra. Pyszności!


Składniki:
  • 4 świeże bułki 
  • 200 gram mięsa z kurczaka (ja użyłam mięsa z rosołu)
  • 1 puszka fasoli 
  • 3 plasterki boczku wędzonego
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 papryczka chilli
  • ząbek czosnku
  • garść świeżej kolendry
  • 1/4 limonki 
  • 1/2 awokado
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/4 pieprzu cayenne 
  • pieprz, sól

Wykonanie:
  • fasolę odcedzamy i lekko zgniatamy na durszlaku (np tłuczkiem do ziemniaków)
  • na patelni podsmażamy pokrojone drobno boczek i cebulkę
  • za kilka minut dodajemy fasolę, mieszamy i smażymy chwilę pod przykryciem, doprawiamy pieprzem i solą
  • mięso z kurczaka podsmażamy, gotujemy lub tak jak ja używamy mięsa z rosołu
  • w garnku na łyżce oliwy podgrzewamy koncentrat pomidorowy z przyprawami (kminek, papryki)
  • dodajemy pokrojonego w drobniutkie kawałki kurczaka 
  • kiedy dwie masy (fasolowa i mięsna) będą już gotowe, przykrywamy je żeby nie ostygły
  • przygotowujemy salsę: pomidora i papryczkę chilli oraz ząbek czosnku kroimy w drobną kostkę i mieszamy
  • awokado kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z limonki  
  • z bułek odcinamy górę i wydrążamy miąższ 
  • środek bułek i 'czapeczkę' smarujemy oliwą i wstawiamy do pieca na max. 5 minut (mają się zrobić chrupiące i ciepłe ale nie wysuszone)
  • nadziewamy po kolei: masa fasolową, mięsno-pomidorową, salsą z pomidorów, awokado, kolendrą
  • można uwieńczyć kleksem kwaśnej śmietany 

Pomysł na przepis zaczerpnęłam (choć jak zawsze po swojemu zmodyfikowałam) z książki z serii Z kuchennej półeczki, Kuchnia meksykańska.
(Nie) nudna kanapka ed II

1 komentarz: