Składniki:
- 4 świeże bułki
- 200 gram mięsa z kurczaka (ja użyłam mięsa z rosołu)
- 1 puszka fasoli
- 3 plasterki boczku wędzonego
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 papryczka chilli
- ząbek czosnku
- garść świeżej kolendry
- 1/4 limonki
- 1/2 awokado
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/4 pieprzu cayenne
- pieprz, sól
Wykonanie:
- fasolę odcedzamy i lekko zgniatamy na durszlaku (np tłuczkiem do ziemniaków)
- na patelni podsmażamy pokrojone drobno boczek i cebulkę
- za kilka minut dodajemy fasolę, mieszamy i smażymy chwilę pod przykryciem, doprawiamy pieprzem i solą
- mięso z kurczaka podsmażamy, gotujemy lub tak jak ja używamy mięsa z rosołu
- w garnku na łyżce oliwy podgrzewamy koncentrat pomidorowy z przyprawami (kminek, papryki)
- dodajemy pokrojonego w drobniutkie kawałki kurczaka
- kiedy dwie masy (fasolowa i mięsna) będą już gotowe, przykrywamy je żeby nie ostygły
- przygotowujemy salsę: pomidora i papryczkę chilli oraz ząbek czosnku kroimy w drobną kostkę i mieszamy
- awokado kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z limonki
- z bułek odcinamy górę i wydrążamy miąższ
- środek bułek i 'czapeczkę' smarujemy oliwą i wstawiamy do pieca na max. 5 minut (mają się zrobić chrupiące i ciepłe ale nie wysuszone)
- nadziewamy po kolei: masa fasolową, mięsno-pomidorową, salsą z pomidorów, awokado, kolendrą
- można uwieńczyć kleksem kwaśnej śmietany
Pomysł na przepis zaczerpnęłam (choć jak zawsze po swojemu zmodyfikowałam) z książki z serii Z kuchennej półeczki, Kuchnia meksykańska.
Ale bym zjadła taką pysznie wypełnioną bułkę ;)
OdpowiedzUsuń