Składniki:
- 4 świeże bułki
 - 200 gram mięsa z kurczaka (ja użyłam mięsa z rosołu)
 - 1 puszka fasoli
 - 3 plasterki boczku wędzonego
 - 5 łyżek przecieru pomidorowego
 - 1 papryczka chilli
 - ząbek czosnku
 - garść świeżej kolendry
 - 1/4 limonki
 - 1/2 awokado
 - 2 pomidory
 - 1 cebula
 - 1 łyżeczka kminku mielonego
 - 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
 - 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
 - 1/4 pieprzu cayenne
 - pieprz, sól
 
Wykonanie:
- fasolę odcedzamy i lekko zgniatamy na durszlaku (np tłuczkiem do ziemniaków)
 - na patelni podsmażamy pokrojone drobno boczek i cebulkę
 - za kilka minut dodajemy fasolę, mieszamy i smażymy chwilę pod przykryciem, doprawiamy pieprzem i solą
 - mięso z kurczaka podsmażamy, gotujemy lub tak jak ja używamy mięsa z rosołu
 - w garnku na łyżce oliwy podgrzewamy koncentrat pomidorowy z przyprawami (kminek, papryki)
 - dodajemy pokrojonego w drobniutkie kawałki kurczaka
 - kiedy dwie masy (fasolowa i mięsna) będą już gotowe, przykrywamy je żeby nie ostygły
 - przygotowujemy salsę: pomidora i papryczkę chilli oraz ząbek czosnku kroimy w drobną kostkę i mieszamy
 - awokado kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z limonki
 - z bułek odcinamy górę i wydrążamy miąższ
 - środek bułek i 'czapeczkę' smarujemy oliwą i wstawiamy do pieca na max. 5 minut (mają się zrobić chrupiące i ciepłe ale nie wysuszone)
 - nadziewamy po kolei: masa fasolową, mięsno-pomidorową, salsą z pomidorów, awokado, kolendrą
 - można uwieńczyć kleksem kwaśnej śmietany
 
Pomysł na przepis zaczerpnęłam (choć jak zawsze po swojemu zmodyfikowałam) z książki z serii Z kuchennej półeczki, Kuchnia meksykańska.


Ale bym zjadła taką pysznie wypełnioną bułkę ;)
OdpowiedzUsuń