Składniki:
- 2 bataty
- przyprawy: bazylia suszona, słodka papryka mielona
- szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub odsączonej z puszki)
- pół kubeczka jogurtu
- 2 łyżki tahini
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
Wykonanie:
- piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
- bataty obieramy i kroimy w słupki
- obtaczamy w oliwie
- wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- pieczemy ok 25 minut
- w połowie czasu przewracamy kawałki ziemniaków
- pod koniec posypujemy przyprawami (jeśli zrobimy to wcześniej przypalą się)
- składniki na hummus miksujemy w robocie kuchennym na gładką masę
- frytki wykładamy na talerz i posypujemy liśćmi rukoli
- humus posypujemy papryką ostrą i skrapiamy oliwą
to danie stworzone dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńmniam! Uwielbiam.. :) Tak samo z selera czy dyni- rządzą!
OdpowiedzUsuń