wtorek, 17 lutego 2015

Frytki z batata z rukolą i hummusem

Z serii: szybkie, pyszne, sycące i zdrowe: aromatyczne frytki z batata pieczone w ziołach, świeża rukola i kremowy hummus. To propozycja nie tylko dla zwolenników kuchni, ale dla wszystkich, którzy mają ochotę na inne niż zwykle danie obiadowe lub smaczną kolację na ciepło.

 Składniki:
  • 2 bataty
  • przyprawy: bazylia suszona, słodka papryka mielona
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub odsączonej z puszki)
  • pół kubeczka jogurtu
  • 2 łyżki tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie: 
  • piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
  • bataty obieramy i kroimy w słupki
  • obtaczamy w oliwie
  • wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • pieczemy ok 25 minut 
  • w połowie czasu przewracamy kawałki ziemniaków
  • pod koniec posypujemy przyprawami (jeśli zrobimy to wcześniej przypalą się)
  • składniki na hummus miksujemy w robocie kuchennym na gładką masę
  • frytki wykładamy na talerz i posypujemy liśćmi rukoli 
  • humus posypujemy papryką ostrą i skrapiamy oliwą
 


2 komentarze:

  1. mniam! Uwielbiam.. :) Tak samo z selera czy dyni- rządzą!

    OdpowiedzUsuń