Składniki:
300 gram
filetu z łososia
pęczek szczypiorku z małą cebulką
kromka chleba
3 łyżki mleka
4 pieczarki
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
4 bułki hamburgerowe
pęczek szczypiorku z małą cebulką
kromka chleba
3 łyżki mleka
4 pieczarki
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
4 bułki hamburgerowe
1/2 kubeczka małego jogurtu
3 łyżki majonezu (opcjonalnie)
łyżka soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku
rukola
2 pomidory
duże ziemniaki
zioła toskańskich Kotanyi
4 łyżki oliwy
3 łyżki majonezu (opcjonalnie)
łyżka soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku
rukola
2 pomidory
duże ziemniaki
zioła toskańskich Kotanyi
4 łyżki oliwy
Wykonanie:
Burgery:
- Do pojemnika blendera (rozdrabniacza) wrzucić pokrojonego na mniejsze kawałki łososia, kromkę chleba moczoną wcześniej w mleku, 3 posiekane pieczarki, szczypiorek, cebulkę, sól i pieprz mielony.
- Miksujemy do czasu powstania jednolitej, połączonej masy.
- Formujemy kotleciki.
- Burgery smażymy na rozgrzanej oliwie po ok. 2-3 minuty z każdej strony.
- Bułki podgrzewamy w piecu.
- Przygotowujemy sos: łączymy jogurt, majonez, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Myjemy rukolę, pomidora obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
- Do bułek wkładamy garść rukoli, plaster pomidora, burgera z łososia, smarujemy sosem i posypujemy lekko rozgniecionym różowym pieprzem.
Frytki:
- Rozgrzewamy piec do 200 stopni.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Ziemniaki kroimy w słupki i układamy na blasze. Pieczemy ok 30 minut.
- 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy ziołami toskańskimi.
Prezentuje się obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale. Musze moim chłopakom przygotować!
OdpowiedzUsuń