sobota, 21 lutego 2015

Domowy fast food: burgery łososiowe z frytkami z pieca

Domowy fast food może nie jest najszybszy w przygotowaniu, ale jest dużo zdrowszy, a przede wszystkim smaczniejszy niż ten który kupujemy. Np. od kiedy zaczęłam robić frytki z pieca bez tłuszczu, te tradycyjne, smażone już zupełnie mi nie smakują. Moim kolejnym odkryciem jest hamburger z łososiem. Burger łososiowy wychodzi niesamowicie soczysty dzięki użyciu pieczarek, a różne dodatki i sos czosnkowy na bazie jogurtu jeszcze bardziej wzbogacają jego smak. To danie zadowoli zarówno miłośników fast foodów jaki i pysznego zdrowego jedzenia.

Składniki:
300 gram filetu z łososia
pęczek szczypiorku z małą cebulką
kromka chleba
3 łyżki mleka
4 pieczarki
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
4 bułki hamburgerowe 
1/2 kubeczka małego jogurtu
3 łyżki majonezu (opcjonalnie)
łyżka soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku
rukola
2 pomidory
duże ziemniaki
zioła toskańskich Kotanyi
4 łyżki oliwy

Wykonanie:
 Burgery:
  • Do pojemnika blendera (rozdrabniacza) wrzucić pokrojonego na mniejsze kawałki łososia, kromkę chleba moczoną wcześniej w mleku, 3 posiekane pieczarki, szczypiorek, cebulkę, sól i pieprz mielony.
  •  Miksujemy do czasu powstania jednolitej, połączonej masy. 
  • Formujemy kotleciki. 
  • Burgery smażymy na rozgrzanej oliwie po ok. 2-3 minuty z każdej strony.
  • Bułki podgrzewamy w piecu.
  • Przygotowujemy sos: łączymy jogurt, majonez, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • Myjemy rukolę, pomidora obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
  • Do bułek wkładamy garść rukoli, plaster pomidora, burgera z łososia, smarujemy sosem i posypujemy lekko rozgniecionym różowym pieprzem.
Frytki:
  •  Rozgrzewamy piec do 200 stopni.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ziemniaki kroimy w słupki i układamy na blasze. Pieczemy ok 30 minut.
  • 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy ziołami toskańskimi.
 

2 komentarze: