Placki, składniki:
- 500g batatów (u mnie był to jeden duży)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- garść świeżej kolendry
- 1 jajko (w oryginalnym przepisie nie ma, ale wg mnie lepiej skleja masę)
- 2 łyżki mąki + kilka do obtaczania
Wykonanie:
- w robocie kuchennym lub na tartce ścieramy drobno bataty
- do rozdrabniacza wrzucamy kolendrę, czosnek i chilli a następnie łączymy z batatami
- dodajmy sos sojowy, jajko, mąkę
- tworzymy kuleczki i spłaszczamy na placuszki
- obtaczamy w mące
- smażymy na mocno rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto
- należy formować cienkie placki, żeby usmażyły się w środku
- gotowe placki odsączamy na ręczniku papierowym, posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z sosem
- rozgrzać łyżkę oleju na patelni lub w rondlu o grubym dnie
- wrzucić drobno posiekany 1 ząbek czosnku i 2 cm posiekanego imbiru
- smażyć 1 minutę
- dodać 3/4 puszki krojonych pomidorów
- gotować aż odparuje część wody
- wyłączyć i dodać 2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżkę soku z limonki
cudowny przepis, musimy wypróbować
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas: blotodlazuchwalych.blogspot.com