- roszponka
- 4 jajka
- garść grzanek czosnkowych
- burak
- dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu
- jajka gotujemy na twardo, obieramy
- ostudzone jajka wrzucamy do świeżo wyciśniętego soku z buraka, lub zakwasu z buraków z butelki
- pozostawiamy jajka na 2 godziny, uważając żeby się nie dotykały i były całkowicie przykryte
- buraka obranego i polanego oliwą pieczemy w piecu w folii około godzinę
- roszponkę płuczemy i wykładamy
- na niej układamy jajka
- posypujemy grzankami
- wykładamy buraczka pokrojonego w kostkę
- składniki sosu łączymy i polewamy całość
A na koniec życzę wszystkim czytelnikom i znajomym Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz