czwartek, 30 kwietnia 2015

Kolorowa sałatka ze świeżym ananasem

Świeży ananas to jeden z moich ulubionych owoców. Bardzo go lubię za uniwersalność, można dodać do deserów i potraw wytrawnych. Jedyna wada jest taka, że dosyć trudno znaleźć w sklepie dobrego ananasa, często widzę zielone ananasy, które będą dojrzewały jeszcze wieki, innym razem trafia się ananas z suchymi liśćmi i sfermentowanym zapachem, czasem nawet nalotami pleśni. Ale jak już trafimy na ten idealny okaz - żółtawa skórka, słodki zapach, a liście przy lekkim wyciągnięciu lekko wychodzą - trzeba go kupić! Ananas sam w sobie jest pyszny, ale z dodatkami, którymi polecam poniżej również sprawdza się rewelacyjnie!





Składniki:
  • rukola
  • świeży ananas
  • czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • szynka serrano lub szwardzwaldzka
  • ser camembert
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki octu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
  • dokładnie obieramy ananasa, obkrajamy zostawiając środek i kroimy w grubą kostkę
  • rukolę płuczemy, osuszamy, wykładamy na talerz
  • ser i paprykę kroimy w grubą kostkę
  • cebulę koimy w krążki
  • szynkę rwiemy na mniejsze kawałki
  • mieszamy składniki dressingu
  • rukolę polewamy połową dressingu
  • na górę wykładamy pozostałe składniki
  • ponownie polewamy pozostałym dressingiem

4 komentarze:

  1. Pyszny zestaw, kupiłam dzisiaj ananasa i ciekawa jestem czy będzie dobry:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja bym to zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, smakowicie wygląda ta sałatka i zawiera moje ulubione składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkie składniki lubię, więc całość by mi zasmakowała.

    OdpowiedzUsuń