Świeży ananas to jeden z moich ulubionych owoców. Bardzo go lubię za uniwersalność, można dodać do deserów i potraw wytrawnych. Jedyna wada jest taka, że dosyć trudno znaleźć w sklepie dobrego ananasa, często widzę zielone ananasy, które będą dojrzewały jeszcze wieki, innym razem trafia się ananas z suchymi liśćmi i sfermentowanym zapachem, czasem nawet nalotami pleśni. Ale jak już trafimy na ten idealny okaz - żółtawa skórka, słodki zapach, a liście przy lekkim wyciągnięciu lekko wychodzą - trzeba go kupić! Ananas sam w sobie jest pyszny, ale z dodatkami, którymi polecam poniżej również sprawdza się rewelacyjnie!
Składniki:
- rukola
- świeży ananas
- czerwona papryka
- czerwona cebula
- szynka serrano lub szwardzwaldzka
- ser camembert
- dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki octu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
- dokładnie obieramy ananasa, obkrajamy zostawiając środek i kroimy w grubą kostkę
- rukolę płuczemy, osuszamy, wykładamy na talerz
- ser i paprykę kroimy w grubą kostkę
- cebulę koimy w krążki
- szynkę rwiemy na mniejsze kawałki
- mieszamy składniki dressingu
- rukolę polewamy połową dressingu
- na górę wykładamy pozostałe składniki
- ponownie polewamy pozostałym dressingiem
Pyszny zestaw, kupiłam dzisiaj ananasa i ciekawa jestem czy będzie dobry:)
OdpowiedzUsuńJak ja bym to zjadła!
OdpowiedzUsuńmniam, smakowicie wygląda ta sałatka i zawiera moje ulubione składniki :)
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki lubię, więc całość by mi zasmakowała.
OdpowiedzUsuń