Składniki na pasztet:
- 1 woreczek kaszy jaglanej (100g)
- 4 łyżki oleju
- 1 duża marchewka
- 250 g pieczarek
- 2 łodygi selera naciowego lub 1/4 korzenia selera
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 nieduża pietruszka
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki listków rzeżuchy
- pół kubeczka jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- pół łyżeczki chrzanu
- wszystkie składniki należy wymieszać
- kaszę gotujemy przez 18 minut, odcedzamy i studzimy
- pieczarki i pozostałe warzywa (marchew, pietruszka, seler, cebula, czosnek) wrzucamy do pojemnika rozdrabniacza blendera i blendujemy bardzo drobno
- na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią 'masę' warzywną
- solimy, podsmażamy, następnie przykrywamy i dusimy ok 5 minut
- odkrywamy do całkowitego odparowania wody
- dodajemy 2 łyżki oleju i miksujemy blenderem ręcznym do uzyskania masy
- łączymy kaszę z warzywami i dodajemy wszystkie przyprawy oraz bułkę tartą, która wchłonie ewentualną wilgoć
- foremkę smarujemy olejem i obsypujemy spód oraz brzegi bułką tartą
- przekładamy masę do formy keksowej
- pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra dół) ok. 45 minut
- wyjmujemy i studzimy, kroimy kiedy całkowicie wystygnie, będzie miał wtedy bardziej zbitą konsystencję
Zapisuję do zrobienia!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis.
OdpowiedzUsuńSpokojnych Świąt w gronie najbliższych :))