środa, 1 kwietnia 2015

Pieczona biała kiełbasa z konfiturą z czerwonej cebuli

Białą kiełbasę, podobnie jak karpia jadam raz do roku - na Święta, może dlatego jej smak zawsze wydaje się tak wyjątkowy. Biała kiełbasa gotowana świetnie smakuje w żurku, natomiast na wielkanocnym talerzu bardzo lubię kiełbasę pieczoną, z lekko chrupiącą skórką i ciekawymi dodatkami. Tym razem przygotowałam konfiturę z czerwonej cebuli z tymiankiem. Polecam to połączenie smaków.



Składniki:
biała kiełbasa surowa
4 cebule czerwone
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki miodu lub cukru dark muscavado
łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka masła klarowanego
pieprz, sól

Wykonanie:
  • kiełbasę wrzucamy na 10 minut do osolonej wrzącej wody
  • lekko nakłuwamy skórkę
  • przekładamy ją do naczynia żaroodpornego
  • posypujemy ulubioną mieszanką przypraw, ja użyłam przyprawy do grilla (sól, pieprz, czosnek, kolendra, papryka)
  • przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach
  • odkrywamy i pieczemy kolejne 15 minut
  • odwracamy na drugą stronę, posypujemy przyprawami i pieczemy do zrumienienia i chrupkości od 15 do 30 minut
  • cebulę kroimy w piórka i solimy
  • na patelni rozgrzewamy masło i sparzymy na maśle pod przykryciem do miękkości
  • dodajemy ocet balsamiczny i chwilę jeszcze dusimy
  • dodajemy cukier lub miód, tymianek oraz sól i pieprz do smaku, mieszamy
  • podajemy na ciepło lub na zimno

Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz