Składniki:
biała kiełbasa surowa
4 cebule czerwone
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki miodu lub cukru dark muscavado
łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka masła klarowanego
pieprz, sól
Wykonanie:
- kiełbasę wrzucamy na 10 minut do osolonej wrzącej wody
- lekko nakłuwamy skórkę
- przekładamy ją do naczynia żaroodpornego
- posypujemy ulubioną mieszanką przypraw, ja użyłam przyprawy do grilla (sól, pieprz, czosnek, kolendra, papryka)
- przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach
- odkrywamy i pieczemy kolejne 15 minut
- odwracamy na drugą stronę, posypujemy przyprawami i pieczemy do zrumienienia i chrupkości od 15 do 30 minut
- cebulę kroimy w piórka i solimy
- na patelni rozgrzewamy masło i sparzymy na maśle pod przykryciem do miękkości
- dodajemy ocet balsamiczny i chwilę jeszcze dusimy
- dodajemy cukier lub miód, tymianek oraz sól i pieprz do smaku, mieszamy
- podajemy na ciepło lub na zimno
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz