Może się zdarzyć, że po Wielkanocy zostanie nam kilka ugotowanych już, ale niezjedzonych jajek na twardo. Oczywiście można by je zjeść na kanapce lub w innej formie do śniadania, ale osobiście nie jestem zwolenniczką jedzenia zimnych jajek, dlatego proponuję zrobienie pysznych kotlecików jajecznych na poświąteczny obiad. Są bardzo smaczne, mają w sobie świeży koperek, szczypiorek i natkę pietruszki, które dodają świeżego, wiosennego posmaku, a złota panierka z bułki tartej tworzy przyjemną chrupkość.
Składniki:
- 4 jajka na twardo
- 1 roztrzepane jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka curry
- natka pietruszki, koperek, szczypiorek - ilości wedle uznania
- olej do smażenia
Wykonanie:
- jajka kroimy w drobną kostkę
- dodajemy posiekane zioła i curry
- przyprawiamy solą i pieprzem
- w miseczce widelcem roztrzepujemy jajko i wrzucamy posiekane jajka z zieleniną
- dodajemy 2 łyżki bułki tartej
- formujemy nieduże kotleciki
- panierujemy w bułce tartej
- smażymy na rozgrzanym oleju na złoto
- podajemy np. z fasolką szparagową
Uwielbiam takie kotleciki- to moj smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńu mnie w domu takich się nie robiło, a z dzieciństwa pamiętam tylko wersję stołówkową, która dosyć skutecznie mnie zniechęciła, aż spróbowałam zrobić sama i myślę, że będę do nich często wracać!
UsuńBardzo przydatny przepis, szczególnie jak się ma w domu kilkanaście kolorowych jajek na twardo, których nikt nie chce jeść (jak co roku, trochę nas poniosło przy malowaniu :))
OdpowiedzUsuńcieszę się, że przepis się przyda:)
UsuńBardzo fajna propozycja jak wykorzystać nadmiar jajek:))
OdpowiedzUsuńPodobają mi się, i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńJa co prawda cierpię aktualnie na niedobór jajek (w lodówce nie ma ani sztuki!), ale jak już uzupełnię zapasy, to z pewnością takie kotleciki przygotuję :)
u mnie w lodowce codziennie pelno jajek bo mam kury ale juz na nie nie moge patrzec mimo to ze robie takie pysznosci:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjna sprawa, przepyszne danie, tylko akurat przy 3 jajkach na twardo jedno płynne jajko było trochę za mało (przy 4 by się kompletnie rozlatywały), kotleciki się rozlepiały w kontakcie z bułką. Rewelacyjny smak ;)
OdpowiedzUsuńWyszły super :) Z 3 jajek na twardo wyszły 4 kotleciki :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że przepis się przydał i że smakowały:)
Usuń