Składniki:
- 500 g świezych lub mrożonych krewetek tygrysich
- kilka łyżek panco
- 1 jajko
- 1 łyżka pieprzu syczuańskiego
- spora szczypta soli
- 4 malutkie suszone papryczki chilli
Wykonanie:
- świeże krewetki obieramy z pancerzyków, mrożone rozmrażamy i osuszamy
- rozmącamy 1 jajko
- moczymy krewetki w jajku, a następnie w panco
- wrzucamy na głęboki, rozgrzany olej
- smażymy aż panierka będzie złota
- rozgniatamy przyprawy: pieprz syczuański, chilli, sól (ja użyłam małego blendera może być też tłuczek lub moździerz)
- gotowe krewetki obsypujemy mieszanką przypraw
- avocado skrapiamy dużą ilością soku z limonki
- doprawiamy solą i wyciśniętym ząbkiem czosnku
- blendujemy na gładką masę
- dodajemy pokrojonego w drobną kostkę pomidora
Bardzo ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuń