poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Krewetki w panco z pieprzem syczuańskim i dipem z awokado

O panco często słyszałam w kulinarnych programach telewizyjnych, ale nie mogłam znaleźć w sklepach, aż wreszcie kupiłam podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu. Jest to wyjątkowo chrupiąca, japońska panierka. Idąc tropem azjatyckich inspiracji usmażone na złoto i chrupiąco krewetki posypałam mieszanką rozgniecionego pieprzu syczuańskiego, soli i suchonych chilli. W efekcie krewetki wyszły przyjemnie ostre dlatego podałam z orzeźwiającym dipem z awokado.



Składniki:
  • 500 g świezych lub mrożonych krewetek tygrysich 
  • kilka łyżek panco
  • 1 jajko
  • 1 łyżka pieprzu syczuańskiego
  • spora szczypta soli
  • 4 malutkie suszone papryczki chilli

Wykonanie: 
  • świeże krewetki obieramy z pancerzyków, mrożone rozmrażamy i osuszamy
  • rozmącamy 1 jajko
  • moczymy krewetki w jajku, a następnie w panco
  • wrzucamy na głęboki, rozgrzany olej
  • smażymy aż panierka będzie złota
  • rozgniatamy przyprawy: pieprz syczuański, chilli, sól (ja użyłam małego blendera może być też tłuczek lub moździerz)
  • gotowe krewetki obsypujemy mieszanką przypraw 
  • avocado skrapiamy dużą ilością soku z limonki
  • doprawiamy solą i wyciśniętym ząbkiem czosnku
  • blendujemy na gładką masę
  • dodajemy pokrojonego w drobną kostkę pomidora


1 komentarz: