wtorek, 7 kwietnia 2015

Co zrobić z jajek na twardo czyli wiosene kotlety jejeczne

Może się zdarzyć, że po Wielkanocy zostanie nam kilka ugotowanych już, ale niezjedzonych jajek na twardo. Oczywiście można by je zjeść na kanapce lub w innej formie do śniadania, ale osobiście nie jestem zwolenniczką jedzenia zimnych jajek, dlatego proponuję zrobienie pysznych kotlecików  jajecznych na poświąteczny obiad. Są bardzo smaczne, mają w sobie świeży koperek, szczypiorek i natkę pietruszki, które dodają świeżego, wiosennego posmaku, a złota panierka z bułki tartej tworzy przyjemną chrupkość.




Składniki:
  • 4 jajka na twardo
  • 1 roztrzepane jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka curry
  • natka pietruszki, koperek, szczypiorek - ilości wedle uznania
  • olej do smażenia

Wykonanie:
  • jajka kroimy w drobną kostkę
  • dodajemy posiekane zioła i curry
  • przyprawiamy solą i pieprzem
  • w miseczce widelcem roztrzepujemy jajko i wrzucamy posiekane jajka z zieleniną
  • dodajemy 2 łyżki bułki tartej
  • formujemy nieduże kotleciki
  • panierujemy w bułce tartej
  • smażymy na rozgrzanym oleju na złoto
  • podajemy np. z fasolką szparagową


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie kotleciki- to moj smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie w domu takich się nie robiło, a z dzieciństwa pamiętam tylko wersję stołówkową, która dosyć skutecznie mnie zniechęciła, aż spróbowałam zrobić sama i myślę, że będę do nich często wracać!

      Usuń
  2. Bardzo przydatny przepis, szczególnie jak się ma w domu kilkanaście kolorowych jajek na twardo, których nikt nie chce jeść (jak co roku, trochę nas poniosło przy malowaniu :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna propozycja jak wykorzystać nadmiar jajek:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobają mi się, i to bardzo :)
    Ja co prawda cierpię aktualnie na niedobór jajek (w lodówce nie ma ani sztuki!), ale jak już uzupełnię zapasy, to z pewnością takie kotleciki przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie w lodowce codziennie pelno jajek bo mam kury ale juz na nie nie moge patrzec mimo to ze robie takie pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjna sprawa, przepyszne danie, tylko akurat przy 3 jajkach na twardo jedno płynne jajko było trochę za mało (przy 4 by się kompletnie rozlatywały), kotleciki się rozlepiały w kontakcie z bułką. Rewelacyjny smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszły super :) Z 3 jajek na twardo wyszły 4 kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że przepis się przydał i że smakowały:)

      Usuń