piątek, 3 kwietnia 2015

Pyszny pasztet warzywno-pieczarkowy z sosem rzeżuchowym

Potrawy świąteczne to w dużej mierze tradycja i wspomnienia. U mnie w domu co roku wysiewało się rzeżuchę. Stanowiła głównie ozdobę, a po świętach ścinało się ją i jadło na kanapkach. Robiło się też pasztet, czasami z królika, czasami z kurczaka. W tym roku połączyłam tradycję z nowoczesnością: zamiast mięsnego przygotowałam pasztet warzywno-pieczarkowo-jaglany, a rzeżuchy użyłam do jogurtowo-majonezowego sosu z odrobiną chrzanu. Kto wie, może to połączenie od tego roku stanie się tradycyjną potrawą na naszym wielkanocnym stole.




Składniki na pasztet:
  • 1 woreczek kaszy jaglanej (100g)
  • 4 łyżki oleju
  • 1 duża marchewka
  • 250 g pieczarek
  • 2 łodygi selera naciowego lub 1/4 korzenia selera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 nieduża pietruszka
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 3 łyżki bułki tartej
Sos rzeżuchowy:
  • 2 łyżeczki listków rzeżuchy
  • pół kubeczka jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • pół łyżeczki chrzanu
  • wszystkie składniki należy wymieszać
Wykonanie pasztetu:
  • kaszę gotujemy przez 18 minut, odcedzamy i studzimy
  • pieczarki i pozostałe warzywa (marchew, pietruszka, seler, cebula, czosnek) wrzucamy do pojemnika rozdrabniacza blendera i blendujemy bardzo drobno
  • na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią 'masę' warzywną 
  • solimy, podsmażamy, następnie przykrywamy i dusimy ok 5 minut
  • odkrywamy do całkowitego odparowania wody 
  • dodajemy 2 łyżki oleju i miksujemy blenderem ręcznym  do uzyskania masy 
  • łączymy kaszę z warzywami i dodajemy wszystkie przyprawy oraz bułkę tartą, która wchłonie ewentualną wilgoć
  • foremkę smarujemy olejem i obsypujemy spód oraz brzegi bułką tartą
  • przekładamy masę do formy keksowej
  • pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra dół) ok. 45 minut
  • wyjmujemy i studzimy, kroimy kiedy całkowicie wystygnie, będzie miał wtedy bardziej zbitą konsystencję




Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze: