piątek, 1 maja 2015

Pyszny, ekspresowy deser rabarbarowy

Rabarbar to wspaniały smak i kolor, ale nie tylko. Wprost uwielbiam zapach pieczonego rabarbaru z cukrem waniliowym - kto nigdy go nie poczuł musi nadrobić tą zaległość. Uwielbiam piec ciasta lub robić desery z tym dodatkiem, bo cały dom wypełnia się wtedy cudownym, słodkim aromatem. Robiłam już kilka ciast z rabarbarem, ale tym razem miałam ochotę na coś szybszego i tak powstał deser z budyniem śmietankowym i pieczonym rabarbarem, który podczas pieczenie w połączeniu z miodem i cukrem waniliowym puszcza pyszny, pachnący różowy sok.

 

Składniki:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń (+2 łyżki cukru)
  • rabarbar (ja użyłam 3 długich łodyg)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru (lub więcej, rabarbar jest bardzo kwaśny, należy ewentualnie dodatkowo dosłodzić do smaku po upieczeniu)
Wykonanie:
  • rabarbar kroimy na mniejsze kawałki
  • wrzucamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z miodem, cukrem i cukrem waniliowym
  • pieczemy w temperaturze 180 stopni min. 40 minut (w trakcie pieczenia puści sok, kilka razy należy przemieszać, sprawdzić miękkość)
  • budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu
  • w pucharkach układamy kolejno: warstwę budyniu, warstwę rabarbaru, budyniu, rabarbaru
  • ja lubię jeść na ciepło, ale schłodzony też będzie smaczny

Rabarbarowa rewolucja

3 komentarze:

  1. Rabarbar uwielbiam:) w deserze tym bardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Wspaniały sezonowy deser!

    OdpowiedzUsuń
  3. W niedługim czasie to zrobię super :)

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń