Składniki:
- 0,5 litra mleka
- 1 budyń (+2 łyżki cukru)
- rabarbar (ja użyłam 3 długich łodyg)
- 2 łyżki miodu
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru (lub więcej, rabarbar jest bardzo kwaśny, należy ewentualnie dodatkowo dosłodzić do smaku po upieczeniu)
- rabarbar kroimy na mniejsze kawałki
- wrzucamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z miodem, cukrem i cukrem waniliowym
- pieczemy w temperaturze 180 stopni min. 40 minut (w trakcie pieczenia puści sok, kilka razy należy przemieszać, sprawdzić miękkość)
- budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu
- w pucharkach układamy kolejno: warstwę budyniu, warstwę rabarbaru, budyniu, rabarbaru
- ja lubię jeść na ciepło, ale schłodzony też będzie smaczny
Rabarbar uwielbiam:) w deserze tym bardziej:)
OdpowiedzUsuńPycha! Wspaniały sezonowy deser!
OdpowiedzUsuńW niedługim czasie to zrobię super :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
Co jeśli nie mam naczynia żaroodpornego (warunki studrnckie)? Czy opcja w garczku na gazie też wchodzi w grę? Albo pieczenie ale w rękawie? Nie wiem po prostu jak zachowa się rabarbar, nigdy nic sama z nim nie przyżądzałam a kusi mnie ten deserek :)😋
OdpowiedzUsuńna gazie w garnku też będzie dobrze, tylko trzeba mieszać, żeby nie przypalił się na dnie i oczywiście zajmie to mniej czasu niż w piecu
Usuń