sobota, 23 maja 2015

Placuszki z ricotty z truskawkami i brzoskwiniami

Po męczącym tygodniu miło zacząć weekend pysznym śniadaniem. Zrobiłam delikatne placuszki z sera ricotta, które wprost rozpływają się w ustach. Do tego kolorowy dodatek owoców - pierwsze w tym roku truskawki i brzoskwinie. Placuszki same w sobie nie są słodkie, więc oprószyłam je cukrem pudrem, a owoce wymieszałam z syropem klonowym.

Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto zacząć każdy dzień od pysznego śniadania na bazie nabiału!



  Składniki:
  • 250g ricotty
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 brzoskwinie
  • kilka truskawek
  • 2 łyżki syropu klonowego
Wykonanie:
  • miksujemy lub mieszamy trzepaczką składniki na placki: ricottę, jajka, olej, cukier puder i cukier waniliowy
  • dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy
  • ciągle mieszając dolewać mleko - powinna powstać konsystencja gęstej, ale lejącej się śmietany
  • na patelni rozgrzewamy masło klarowane, kładziemy łyżką niewielkie placki i smażymy z dwóch stron do zrumienienia
  • owoce myjemy, osuszamy, brzoskwinie obieramy i kroimy w cząstki
  • owoce polewamy syropem klonowym
  • placki wkładamy na talerz, oprószamy cukrem pudrem, obok wykładamy owoce




http://www.mamkotanapunkciemleka.pl/zawartosc/blogerzy-odkrywaja-wartosc-mleka

2 komentarze: