Składniki:
- 4 jajka
- 1 pęczek botwinki
- kilka plasterków sera koziego
- 50g łososia wędzonego
- 1 łyżeczka masła klarowanego (może być inny tłuszcz)
- 1 lyżka mleka
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- łodyżki botwinki i małe buraczki jeśli ma kroimy drobno
- wrzucamy na patelnie na rozgrzane masło
- przykrywamy i smażymy przez kilka minut na małym ogniu
- dodajemy posiekane drobno liście i dusimy aż zmiękną
- naczynie na tartę smarujemy masłem
- w miseczce mieszamy jajka, mleko, sól i pieprz
- łososia i ser kozi kroimy na mniejsze kawałki
- czosnek siekamy bardzo drobno
- botwinkę układamy na dnie tarty
- zalewamy masą jajeczną
- na górze ukłądamy łososia i ser kozi
- wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni (góra, dół) piekarnika na 15-18 minut
- dekorujemy listkami botwinki, które oczywiście również zjadamy
Połączenie wręcz idealne! Wszystko co lubię:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńJest Moc!
OdpowiedzUsuń