niedziela, 24 maja 2015

Czekoladowy torcik naleśnikowy

Ten torcik to prawdziwa rozkosz czekoladowa. Wbrew temu, że składa się z kilkunastu albo nawet kilkudziesięciu warstw, jego wykonanie jest dosyć proste, a efekt zarówno wizualny i smakowy rewelacyjny! Masa czekoladowa jest bardzo delikatna i świetnie komponuje się z truskawką. Naleśniki są mięciutkie i przełamują słodycz masy. Ja podałam torciki w wersji mini - powstały po wycięciu obręczą cukierniczą, ale można też zrobić jeden duży tort z całych naleśników. Niezależnie w jakiej formie - polecam wypróbować!

 


Masa czekoladowa:
  • 1 czekolada mleczna Goplana
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
  • w garnuszku rozgrzewamy masło
  • zmniejszamy ogień do minimum
  • wrzucamy podzieloną na kostki czekoladę
  • mieszamy do rozpuszczenia, uważając, żeby się nie przypaliła
  • mascarpone przekładamy do miski i dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę
  • mieszamy do uzyskania jednolitej masy
Naleśniki:
  •  2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
Wykonanie:
  • trzepaczką mieszamy wszystkie składniki
  • smażymy na rozgrzanej patelni na maśle klarowanym
Torcik:
  • z naleśników ułożonych jeden na drugim wycinamy obręczą cukierniczą 4 koła
  • czekamy aż naleśniki przestygną
  • w obręczy układamy po jednej warstwie naleśnika i smarujemy masą, aż zapełnimy całą obręcz
  •  ostatnią warstwę smarujemy również masą, dekorujemy świeżymi truskawkami

Z czekoladową nutą

4 komentarze: