Składniki (na formę 18x30):
- 3 długie łodygi rabarbaru
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 100g masła
- 2 jajka
- 25g świeżych drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru pudru
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej (30g)
- 0,6 szklanki mąki pszennej (100 g)
- 3 łyżki cukru (30g)
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 100 g zimnego masła
- w garnku podgrzewamy mleko
- dodajemy cukier i masło i mieszamy do rozpuszczenia
- przelewamy do miski
- kiedy lekko ostygnie (nie będzie gorące, ale nadal ciepłe) dodajemy 2 jajka i mieszamy trzepaczką
- wkruszamy drożdże i znów mieszamy
- przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ja zazwyczaj rozgrzewam piec, a miskę stawiam na ciepłej kuchence)
- czekamy ok godzinę aż się spieni
- w tym czasie przygotowujemy kruszonkę
- wszystkie składniki mieszamy palcami tworząc okruszki
- wstawiamy do lodówki na czas czekania na masę z drożdżami
- do masy z drożdżami wsypujemy mąkę
- wyrabiamy mieszając trzepaczką, aż zniknął wszystkie grudki mąki, a masa będzie odchodziła od brzegów miski
- lepką i dosyć rzadką masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- rabarbar kroimy na mniejsze kawałki i układamy na cieście
- posypujemy kruszonką
- wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni góra dół
- trzymamy 10 minut przy otwartych drzwiczkach
- zamykamy i pieczemy 35 minut
- ostatnie 10 minut pieczenie, kiedy kruszonka jest już złocista przykręcamy piec bez góry
- po wyłączeniu piekarnika zostawiamy ciasto na 5 minut
- kroimy gdy lekko przestygnie


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz