Składniki:
- ok ½ kilo ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 2 kwaśne jabłka (np. antonówki)
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- garść świeżego tymianku
- ser z niebieską pleśnią
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub przy pomocy blendera.Dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz.
- Gotową masę odstawiamy na czas przygotowania dodatków.
- Obieramy i kroimy w półksiężyce jabłka. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i na średnim ogniu podsmażamy jabłka, kiedy lekko zmiękną posypujemy cukrem i smażymy z dwóch stron, kiedy się zrumienią zdejmujemy.
- Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z dwóch stron.
- Na gotowych placuszkach układamy 3 plasterki jabłek, łodyżki świeżego rozmarynu i rozkruszamy trochę sera.
w takiej wersji jeszcze nie jadłam placków ziemniaczanych , wyglądają obłędnie i przesmacznie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)