piątek, 23 października 2015

Łosoś w stylu Old Bay z grillowaną cytryną i puree z batatów

O mieszance przypraw Old Bay, pisałam już tutaj przy okazji krewetek, ponieważ rewelacyjne pasuje do owoców morza i dodaje im niepowtarzalnego aromatu i smaku. Tym razem użyłam jej do łososia, skropionego grillowaną cytryną.  Rybę podałam z purée z batatów i mizerią  - zestaw idealny na weekendowy obiad.


Składniki:
  • filet łososia
  • 3 łyżeczki mieszanki Old Bay Spice lub wykonana samodzielnie wg tego przepisu
  • kilka plastrów cytryny i sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 bataty
  • 1 łyżka masła 
Wykonanie:
  • przygotowujemy mizerię
  • łososia nacieramy oliwą, sokiem z cytryny i mieszaną przypraw Old Bay 
  • rozgrzewamy patelnię grillową, na której smażymy łososia bez skóry po kilka minut z każdej strony 
  • w tym samym czasie grillujemy tez plastry cytryny w przyprawie
  • przygotowujemy puree - ugotowane do miękkości bataty miksujemy z masłem i solą i pieprzem do smaku 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz