wtorek, 9 sierpnia 2016

Gruzińskie roladki z pieczonej papryki z pastą z orzechów

Marzy mi się któregoś dnia kulinarna podróż po Gruzji, ale zanim to nastąpi podaję przepis pyszną przekąskę, która wprowadzi nas w klimat tych terenów - pieczone papryki nadziewane masą z orzechów włoskich z mieloną kolendrą, kozieradką i czosnkiem. Bardzo podobny przepis - roladki z bakłażana, jest już na blogu i sprawdził się u mnie jako kolacja lub przekąska na imprezy. Tym razem pastą nadziałam kolorowe papryki, o tej porze roku są pyszne, soczyste i idealnie komponują się z orzechami. Roladki podajemy posypane świeżą kolendrą. Można je serwować na zimno lub ciepło. 



Składniki:
  • 3 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 2 kromki czerstwego pieczywa lub miąż z małej bagietki
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich (lub gotowych tartych z paczki)
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki 
  • 1 łyżka z octu winnego z czerwonego wina
  • pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu
  • pół pęczka świeżej kolendry
Wykonanie:
  • piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem 
  • paprykę myjemy i osuszamy 
  • wkładamy do pieca na 15 minut 
  • po tym czasie obracamy papryki i pieczemy jeszcze 10 minut w 180 stopniach, góra dół
  • paprykę wkładamy do worków foliowych i zakręcamy 
  • po 20 minutach wyjmujemy papryki, studzimy i obieramy skórkę, zejdzie bardzo łatwo 
  • wyjmujemy z papryk gniazda nasienne i kroimy w zależności od wielkości na 3 lub 4 części 
  • przygotowujemy masę
  • do miseczki wsypujemy orzechy
  • dodajemy miąższ chleba 
  • przeciskamy czosnek 
  • zalewamy gorącą wodą (kilka łyżek) i mieszamy widelcem do uzyskania lepkiej, gęstej masy
  • dodajemy przyprawy (sól, pieprz, kozieradka, kolendra)
  • na brzegu każdego kawałka papryki układamy ok 1 łyżkę masy i zawijamy 
  • podajemy posypane liśćmi kolendry 


4 komentarze:

  1. Świetny przepis, nie jadłam nigdy takich papryk, a chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ładnie wyglądają! Kuchnia gruzińska jest bardzo pomysłowa i smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja kocham takie roladki! Z papryką lub robione z bakłażana! Delicje po prostu :) Dziękuję za dodanie przepisu do mojego Linkowego Party :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszniutkie takie roladki. Ostatnio pojawiły się w sklepach małe deserowe papryczki. Sądzę, że też by pasowały do tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń