Składniki:
- 3 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 kromki czerstwego pieczywa lub miąż z małej bagietki
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich (lub gotowych tartych z paczki)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- 1 łyżka z octu winnego z czerwonego wina
- pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu
- pół pęczka świeżej kolendry
Wykonanie:
- piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem
- paprykę myjemy i osuszamy
- wkładamy do pieca na 15 minut
- po tym czasie obracamy papryki i pieczemy jeszcze 10 minut w 180 stopniach, góra dół
- paprykę wkładamy do worków foliowych i zakręcamy
- po 20 minutach wyjmujemy papryki, studzimy i obieramy skórkę, zejdzie bardzo łatwo
- wyjmujemy z papryk gniazda nasienne i kroimy w zależności od wielkości na 3 lub 4 części
- przygotowujemy masę
- do miseczki wsypujemy orzechy
- dodajemy miąższ chleba
- przeciskamy czosnek
- zalewamy gorącą wodą (kilka łyżek) i mieszamy widelcem do uzyskania lepkiej, gęstej masy
- dodajemy przyprawy (sól, pieprz, kozieradka, kolendra)
- na brzegu każdego kawałka papryki układamy ok 1 łyżkę masy i zawijamy
- podajemy posypane liśćmi kolendry
Świetny przepis, nie jadłam nigdy takich papryk, a chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńAle ładnie wyglądają! Kuchnia gruzińska jest bardzo pomysłowa i smaczna :)
OdpowiedzUsuńJak ja kocham takie roladki! Z papryką lub robione z bakłażana! Delicje po prostu :) Dziękuję za dodanie przepisu do mojego Linkowego Party :)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie takie roladki. Ostatnio pojawiły się w sklepach małe deserowe papryczki. Sądzę, że też by pasowały do tego przepisu!
OdpowiedzUsuń