Jeśli ktoś nie jest miłośnikiem czosnku, może zamiast tego dodać ulubione zioła. Sama chętnie wypróbuję różne kombinacje, póki sezon na cukinię trwa.
Składniki:
- 1 średnia cukinia lub 2 małe
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki oliwy
- 3/4 łyżeczki soli, pieprz do smaku
Wykonanie:
- cukinię myjemy i ścieramy na tartce o dużych oczkach
- czosnek obieramy i również ścieramy
- solimy i odstawiamy na ok 15 min aż puści wodę
- odlewamy wodę
- na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i wrzucamy cukinię
- smażymy kilka minut do odparowania płynów
- tak powstałą pastą smarujemy chleb
- wyśmienicie wygląda i smakuje z pomidorem malinowym
uwielbiam cukinię, w każdej postaci! pasta bardzo mi się podoba, zapisuję sobie przepis!
OdpowiedzUsuńZachęcam wypróbować jak najszybciej :)
Usuń